Preasfințitul Episcop-vicar patriarhal Ciprian Câmpineanul: „Această procesiune este o mărturisire a credinței dreptmăritoare”

Pe 21 februarie 2010, manifestările la Duminica Ortodoxiei au continuat la parohia „Biserica Icoanei” din București, informează cotidianul „Ziarul Lumina”. După terminarea Sfintei Liturghii, soborul de clerici și credincioșii de la parohiile din cadrul Protoieriei II Capitală s-au desfășurat în jurul parcului Grădina Icoanei. La final a avut loc slujba de sfințire a icoanelor, oficiată de Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, delegat al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

După săvârșirea Sfintei Liturghii de către PS Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat un ales sobor de preoți și diaconi, a avut loc procesiunea cu icoane în jurul parcului Icoanei, cântându-se cântări religioase specifice sărbătorii.

În parcul Grădina Icoanei, pe scena amenajată, PS Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal a ținut un cuvânt de învățătură credincioșilor prezenți, în care a arătat că Duminca Ortodoxiei este o actualizare a evenimentelor petrecute la 11 martie 843, în prima duminică din post, când Sfinții Părinți au hotărât pentru totdeauna cinstirea sfintelor icoane și au proclamat triumful Ortodoxiei asupra tuturor ereziilor hristologice, care negau dumnezeirea Mântuitorului Iisus Hristos. „Această procesiune sau litanie este o mărturisire a credinței dreptmăritoare care ne definește identitatea noastră de fii ai Mântuitorului Iisus Hristos, pentru că cei care cinstesc icoanele mărturisesc că Hristos este Fiul lui Dumnezeu, Care S-a Întrupat pentru mântuirea noastră. Cine nu cinstește icoana nu poate să spună că este creștin, că este ucenic al lui Hristos însemnat cu numele Său, cine respinge icoanele respinge pe Mântuitorul Hristos întrupat, respinge această dogmă fundamentală care stă la temelia Creștinismului și a credinței noastre”, a spus PS Ciprian Câmpineanul.

În continuare, PS Ciprian Câmpineanul a subliniat faptul că această procesiune nu s-a vrut a fi ostentativă sau să impresioneze pe cineva, ci s-a vrut a fi o mărturisire a credinței și, totodată, o expresie a bucuriei că suntem creștini, fiind un gest de recunoștință față de cei care au murit pentru apărarea dreptei credințe și pentru ca sfintele icoane și Sfânta Cruce să fie cinstite. „Cunoaștem că se fac multe eforturi pentru îndepărtarea icoanelor din spațiul public, din școli, acolo unde dorim ca și copiii noștri să fie crescuți cu frică de Dumnezeu, respect față de aproapele nostru, iar cei care cred că pot să spulbere cinstirea sfintelor icoane se înșală amarnic, de aceea organizarea unei astfel de procesiuni, dincolo de faptul că ea constituie parte din tradiția ortodoxă, este un prilej de reafirmare a credinței pe care o împărtășim”, a mai spus PS Ciprian.

La buna desfășurare a manifestărilor a contribuit si primarul sectorului 2, Neculai Onțanu, care a mărturisit participanților că „suntem împreună astăzi într-o zi sfântă, iar bisericile din Protoieria II – Capitală au venit aici cu cele mai scumpe odoare – icoanele. Ce poate fi mai frumos decât ca miile de credincioși să vină cu icoanele pe care le are fiecare în casă… cu binecuvântarea Părintelui Patriarh Daniel, am reușit să ajungem la a treia ediție a acestei mari sărbători. Credincioși de pretutindeni, să rămânem în credință și zi de zi să ne pregătim să întâmpinăm împreună marea sărbătoare de Paști în sănătate și pace”.

La finalul evenimentului, înainte de slujba de sfințire a icoanelor săvârșită de către Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, părintele paroh al Bisericii Icoanei, pr. Ion Popescu, a arătat importanța prezenței credincioșilor la procesiune. „Prin ceea ce am făcut noi astăzi, am adus slavă lui Dumnezeu. Aducem slavă lui Dumnezeu pentru că suntem ortodocși și azi este ziua Ortodoxiei, și credința ortodoxă este pentru noi ca o mamă. Astăzi am venit la mama noastră Ortodoxia, care ne-a născut prin Botez, care ne educă ca o mamă și ne spune ce să facem și ce să nu facem, de ce să ne ferim și care este drumul cel drept. Pentru că avem cu toții aceeași mamă, noi, cei de aici, suntem frați și venim să aducem un cuvânt de recunoștiință mamei noastre”.

Comentarii Facebook


Știri recente

Părintele Sofian Boghiu a fost comemorat la Biblioteca Sfântului Sinod: Evocări, mărturii şi lansare de carte

Părintele Arhimandrit Sofian Boghiu a fost comemorat miercuri la Biblioteca Sfântului Sinod, aflată în incinta Mănăstirii Antim din Bucureşti. Mărturii&evocări Evenimentul s‑a desfășurat în Sala „Conon Arămescu‑Donici” a Biblioteca Sfântului Sinod și a reunit ierarhi, clerici…