Preasfințitul Episcop-vicar Paisie Lugojanul împlinește cinci ani de arhierie

Aflat în funcția de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, Preasfințitul Paisie Lugojanul a fost ales de către Sfântul Sinod la data de 9 februarie 2006, la propunerea Înalt Preasfințitului Mitropolit Nicolae al Banatului, respectiv hirotonit și instalat în Catedrala mitropolitană din Timișoara la 19 februarie 2006, informeaă ‘Ziarul Lumina’ Ediția de Banat.

Astăzi se împlinesc cinci ani de când ceremoniile bisericești de hirotonie a noului arhiereu ales au început în Catedrala mitropolitană din Timișoara, într-o zi de sâmbătă, 18 februarie, odată cu oficierea slujbei Vecerniei de către mai mulți clerici, în frunte cu ipopsifiul chemat la treapta de arhiereu. Atunci, la sfânta slujbă, au asistat Înalt Preasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Nicolae, Preasfințiții Episcopi Lucian al Caransebeșului, Sofronie de la Gyula și Daniil de la Vârșeț, clerici, monahi și numeroși credincioși. După terminarea serviciului religios, s-a săvârșit rânduiala chemării ipopsifiului la arhierie, citită de pr. vicar-administrativ Aurel Miculescu. Acestei chemări i-a răspuns nou-alesul Episcop-vicar, făgăduind să respecte toată viața jurămintele de arhiereu pe care urmează să le depună. Înalt Preasfințitul Mitropolit Nicolae a încheiat printr-un cuvânt cele săvârșite, îndemnând pe toți cei prezenți să se roage stăruitor pentru nou-alesul arhiereu.

În dimineața zilei de duminică, 19 februarie, în urmă cu cinci ani, s-a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitană de către ierarhii amintiți și Preasfințitul Episcop Timotei al Aradului, împreună cu părintele arhim. Paisie Ion, clerici din administrația eparhială, de la catedrală și mai mulți diaconi. Din strană au asistat reprezentanții cultelor religioase, oficialități centrale și locale și alți invitați. Au fost de față protopopii eparhiei, stareți și starețe, monahi și monahii și foarte mulți credincioși. Înainte de începerea Sfintei Liturghii, ipopsifiul îmbrăcat cu felon și epitrahil a fost adus în fața ierarhilor, care i-au făcut obișnuita ispitire canonică. Începând Sfânta Liturghie, după ultimul ‘Sfinte Dumnezeule’, a început slujba de hirotonie în treapta de arhiereu. După ocolirea Sfintei Mese și rostirea rugăciunilor din Arhieraticon, Preasfințitul Paisie Lugojanul a primit însemnele slujirii arhierești de la ierarhii slujitori, întreaga asistență exclamând ‘Vrednic este!’. Sfânta Liturghie a continuat apoi până la sfârșit sub protia noului arhiereu.

Comentarii Facebook


Știri recente