Preasfințitul Episcop-vicar Ioachim Băcăuanul, Cetățean de Onoare al municipiului Roman

În cadrul ședinței Consiliului Local Roman, din 25 aprilie 2012, Preasfințitului Episcop-vicar Ioachim Băcăuanul i s-a acordat titlul de „Cetățean de onoare” al municipiului Roman, după cum ne-a precizat Părintele Constantin Gherasim, inspector pe probleme de tineret și mass-media al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Susținător a două proiecte cu fonduri europene în cadrul Fundației „Episcop Melchisedec” în municipiul Roman, respectiv un „Centrul de zi pentru copii din familii în dificultate” și „Centrul Social Multifuncțional”, implicat în numeroase proiecte culturale și social-filantropice atât în vechea cetate mușatină, cât și în alte zone ale eparhiei Romanului și Bacăului, PS Episcop Ioachim Băcăuanul s-a impus între personalitățile culturale ale regiunii. Hotârarea luată de edilii locali vine să recunoască eforturile depuse în ultimii 12 ani de ierarhul a cărui viață se împlește armonios cu cea a comunității romașcane și nu numai.

„Am inițiat această hotărâre, aprobată de Consiliul Local, nu doar ținând cont că Preasfințitul Ioachim este ierarh în cadrul unei eparhii reprezentative pentru viața Bisericii Ortodoxe Române, ci datorită faptului că Preasfinția Sa este un om de cultură care a promovat valorile culturale, spirituale și istorice ale acestei zone. Pentru noi, Preasfințitul Părinte Ioachim este un ambasador al Romanului atât la nivel național, cât și internațional, prin participările la numeroase întruniri, simpozioane și activități cultural-religioase, în mod deosebit în Franța, Preasfinția Sa fiind cel care a înființat prima mănăstire ortodoxă în inima Parisului. De asemenea, nu trebuie uitat faptul că a susținut un amplu proiect european în municipiul Roman, prin care se înființează un complex social-filantropic de înaltă ținută, cu multiple activități, o grădiniță pentru copii și multe altele. Totodată, Preasfinția Sa se ocupă de amenjarea într-o manieră deosebită a Parcului Melchisedec, contribuind la definirea noii fețe a orașului nostru”, a declarat Laurențiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.

De celalaltă parte, Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim a apreciat că titlul conferit de autoritățile romașcane reprezintă în fapt o confirmare a activității Bisericii Ortodoxe Române în această zonă a Eparhiei Romanului și Bacăului.

„Considerăm o onoare decizia care a fost luată în Consiliul Local Roman, de a ni se acorda acest titlu de „Cetățean de onoare”, prin care se recunoaște nu persoana, ci demnitatea conferită de Biserică, aceea de episcop-vicar al acestei de Dumnezeu păzite eparhii, cărei istorie se împletește ab origine cu cea a acestui oraș. Cinstea conferită de forul administrativ al municipiului Roman o atribuim tuturor preoților, credincioșilor și colaboratorilor noștri, care au conștiința lucrării sacerdotale în via Domnului și care sunt împreună cu noi lucrători. Nu trebuie să uităm că indiferent ce responsabilități avem în Biserică, noi nu lucrăm în nume propriu, ci în numele Preasfintei Treimi. De aceea mulțumim lui Dumnezeu că ne-a învrednicit să fim angajați la lucrarea Bisericii și mulțumim oamenilor care apreciază lucrarea noastră în cadrul Bisericii lui Hristos”, a precizat Preasfințitul Ioachim Băcăuanul.

Ceremonia oficială de decernare a titlului de „Cetățean de onoare” va avea loc cu ocazia Zilelor Municipiului Roman, eveniment ce se va derula în perioada 15 – 21 mai.

Comentarii Facebook


Știri recente