Preasfințitul Episcop Macarie al Europei de Nord va sluji în orașul Trondheim din Norvegia

La Sărbătoarea Sfântului Rege Martir Olav (995-1030), creștinătorul Norvegiei, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie al Europei de Nord va sluji Dumnezeiasca Liturghie, joi, 29 iulie, împreună cu un sobor de preoți români și ruși, în biserica luterană din orașul Trondheim, Norvegia, care găzduiește cele două parohii ortodoxe, cea română și cea rusă, Sfântul Olav fiind patronul celor două parohii. Parohia ortodoxă română îi are ca ocrotitori și pe Sfinții Voievozi Ștefan cel Mare și Neagoe Basarab, informează episcopiascandinavia.ro.

Alte informații a oferit pentru Radio TRINITAS, părintele Marius Alin Țeican, parohul Bisericii Ortodoxe Române din Trondheim – Norvegia: „Sfântul Olav este considerat ocrotitorul Norvegiei datorită faptului că a adus creștinismul în aceste ținuturi. De asemenea, comunitățile ortodoxe din orașul Trondheim îl sărbătoresc pe Sfântul Rege și Martir Olav, deoarece Sfântul este și patronul spiritual al celor două parohii ortodoxe din acest oraș. La Catedrala din Trondheim s-au păstrat vreme de câteva secole moaștele acestui rege martir, însă au dispărut o dată cu trecerea la reforma protestantă a bisericii norvegiene”.

Viața Sfântului Rege și Martir Olav a fost scrisă de poetul și istoricul norvegian Snorri Sturlason (1179-1241) în Cronica regelui Norvegiei. Olav s-a născut în anul 995 și încă de tânăr a devenit războinic viking, remarcându-se repede ca lider și strateg. I-a urmat la domnie tatălui său, având sub stăpânire largi părți din Norvegia. Pe când era adolescent a intrat în slujba Ducelui Richard al II-lea al Normandiei unde a avut primele contacte cu creștinismul, iar în cele din urmă, adânc marcat de spiritualitatea creștină, a primit Botezul. În urma unei viziuni, navighează în 1015 spre nord, iar după mai multe bătălii a devenit rege peste cea mai mare parte a Norvegiei.

Sfântul Olav a adus în ținuturile scandinave patru episcopi saxoni pentru a-i creștina pe vikingi. Poporul a fost botezat, iar păgânismul a dispărut treptat. Regele Olav a călătorit de-a lungul Norvegiei, împreună cu episcopii săi, a ținut adunări cu poporul, iar viața creștină a început să înflorească și să se dezvolte.

În acest context, Regele Knut al Danemarcei și al Angliei a ridicat pretenții asupra Norvegiei, și-a atras de partea sa pe rebelii păgâni norvegieni și au format armată împotriva lui Olav. Sfântul rege a fost nevoit să părăsească Norvegia în anul 1028, fugind prin Suedia spre Novogrod, în Rusia, unde a fost bine primit de către Marele Cneaz Iaroslav cel Înțelept. Ducele rus era căsătorit cu o prințesă vikingă, fiica Regelui Olav al Suediei, Irina, care la bătrânețe va deveni monahie, sub numele de Ana, fiind apoi trecută de Biserică în rândul sfintelor femei cuvioase din calendarul creștin ortodox.

La 29 iulie 1030, Olav și armata sa depășită numeric, s-au luptat la Stiklestat, lângă Trondheim, cu trupele daneze unite cu cele ale rebelilor norvegieni. În timpul luptei, regele a căzut sub lovitura de secure a unui rebel păgân, rostind cuvintele: „O, Doamne, mântuiește!”. Securea, ca simbol al martiriului Sfântului Olav, este purtată până astăzi pe uniforma armatei regale norvegiene.

La mormântul Sfântului Rege Martir Olav s-au săvârșit mai multe minuni, apoi sfintele sale moaște au fost scoase din mormânt, fiind nestricăcioase și cu bună mireasmă, și au fost strămutate în biserica Sfântul Clement din Trondheim, devenită Catedrala Nidaros. Acest loc, datorită minunilor săvârșite la moaștele sfântului, a devenit unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din nordul Europei.

Pe platoul în care a fost martirizat Regele Olav, din localitatea Stiklestat, de lângă Trondheim, a fost înălțată o biserică de piatră, în care se poate vedea o frumoasă icoană bizantină a Sfântului Olav, dăruită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în anul 2003, când a participat ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei la lucrările organizate la Trondheim de Conferința Bisericilor Europene. Sfântul Rege Martir Olav dimpreună cu Sfinții Voievozi români Ștefan cel Mare al Moldovei și Neagoe Basarab al Țării Românești, sunt ocrotitorii parohiei ortodoxe române din Trondheim.

Comentarii Facebook


Știri recente