PREASFINȚITUL DAMASCHIN CORAVU, EPISCOPUL SLOBOZIEI ȘI CĂLĂRAȘILOR, A TRECUT LA CELE VEȘNICE

Preasfințitul Damaschin Coravu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor a murit aseară (23 aprilie – sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe) în jurul orei 22 la Spitalul Militar din București în urma unui accident vascular cerebral.

Slujba înmormântării Preasfințitului Damaschin va avea loc în Catedrala Episcopală din Slobozia, Duminică (Duminica a II-a după Paști a Sfântului Apostol Toma) 26 aprilie la ora 11. Locotenența scaunului Sloboziei și Călărașilor până la alegerea și instalarea unui nou chiriarh (episcop titular) va fi asigurată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în calitatea Sa de Mitropolit al Munteniei și Dobrogei, deoarece Episcopia Sloboziei și Călărașilor face parte din această Mitropolie.

Preasfințitul Damaschin Coravu s-a născut în orașul Craiova, la 14 septembrie 1940, din părinți dreptcredincioși, Ioan si Elisabeta, primind la botez numele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie.

A urmat cursurile școlii primare și elementare în comuna Borăscu-Gorj (1946 – 1953), iar apoi și-a îndreptat pașii spre studiile teologice:

1956 – 1961 – Seminarul Teologic din Craiova;

1961 – 1965 – Institutul Teologic de Grad Universitar din București;

1965 – 1968 – studii de doctorat in teologie la București, specialitatea Istoria Bisericii Ortodoxe Române;

1970 – 1979 – studii de doctorat in Teologie la Universitatea din Atena, unde obține titlul de doctor în Teologie cu lucrarea Rugăciunea Domnească. Studiu filologic, istorico – teologic și ermineutic (1979).

În urma desăvârșirii studiilor a fost numit profesor la Seminarul Teologic din Craiova (1968 -1970 și 1979 -1980).

La 16 iulie 1980 a fost ales episcop – vicar al Arhiepiscopiei Craiovei (1980 – 2000), instalarea având loc la data de 21 septembrie 1980.

Preasfințitul Damaschin Coravu a îndeplinit și următoarele funcții:

– din 1986 – membru al Societății Elene de Studii Biblice;

– din 1990 – președinte al colegiului de redacție al publicației ‘Vestitorul Ortodoxiei’ – periodic de informație bisericească, teologie și spiritualitate al Patriarhiei Romane, și ulterior al periodicului ‘Chemarea Credinței’;

– din 1992 – vicepreședinte al Societății Biblice Interconfesionale din România;

– din 1992 – profesor la Facultatea de Teologie din Craiova;

– 1992 – 2000 – decan al Facultății de Teologie din Craiova;

– 1997 – 2000 – președinte al comitetului de redacție al periodicului ‘Analele Universității din Craiova. Seria – Teologie’;

– 2000 – ales senator pe viata al Senatului Universității din Craiova.

Episcop al Sloboziei și Călărașilor

La data de 24 februarie 2000 a fost ales de catre Colegiul electoral bisericesc episcop al Sloboziei și Călărașilor și recunoscut prin decretul prezidențial nr. 81/2000. Întronarea a avut loc la data de 25 martie 2000, la praznicul Bunei Vestiri, în Catedrala episcopală Sfinții Voievozi din Slobozia în prezența PF Teoctist, patriarhul României, IPS Nestor, mitropolitul Olteniei, și un impresionant sobor de preoți și ierarhi, precum și a unei mari mulțimi de credincioși.

Ca arhipăstor al Eparhiei noastre desfășoară o bogată activitate pastoral-liturgică si social-misionară spre slava lui Hristos și Bisericii noastre strămoșești.

Preasfințitul Damaschin Coravu a reprezentat Biserica Ortodoxa Română la peste 50 de congrese, conferințe ecumenice, simpozioane si alte întruniri teologice din țară și străinătate (Grecia, Cipru, Austria, Ungaria, Spania), cu referate și comunicări, dintre care multe s-au publicat în limbile română, greacă și germană.

Activitatea științifică a P.S. dr. Damaschin este foarte vastă, cuprinzând peste 60 de titluri, cărți, studii, articole, reportaje, recenzii, etc., publicate în țară și străinătate, din care amintim:

– ‘Rugăciunea Domnească. Studiu filologic, istorico – teologic si ermineutic’ Teză de Doctorat, Atena, 1979, 346 p. (în limba greacă);

– ‘Tipografi de la Râmnic din prima jumătate a secolului al XVIII-lea’;

– ‘Aspecte ale activității de tiparire și de răspândire a cărților bisericești românești în Transilvania, Muntenia și Moldova în secolul al XVIII-lea;

-‘Precizări și contribuții la Bibliografia românească veche’;

– ‘Viața și activitatea episcopului Ștefan al Râmnicului (15 ianuarie 1673 – 1693) ‘

– ‘Monumente istorice bisericești din Arhiepiscopia Craiovei’ (în colaborare);

– ‘Mânăstirea din Peri și importanța ei istorică’;

-‘Sensul Rugăciunii Domnești’;

– ‘Sfântul Grigorie Decapolitul de la Bistrița – Vâlcea’;

– ‘Studiu biblic la I Corinteni 14,19 (în limbile română și greacă);

– ‘Das Vater Unser – exegetische Darstelung des gesmeinsamen Gebetes der getrennten Christen’ (Tatăl nostru – prezentare exegetică a rugăciunii comune a creștinilor dezbinați);

– ‘Procedura de conducere sinodală în Biserica primară dupa Faptele Apostolilor’ (în limbile română și greacă);

– ‘Scrisori ale Sfântului Vasile cel Mare și Epistola Bisericii Goției către Biserica din Capadocia. Izvoare importante pentru Istoria Bisericii Ortodoxe Române’;

– ‘Relațiile Bisericii Ortodoxe cu protestantismul în secolul al XVI-lea’;

– ‘Misiunea Bisericii azi și mâine. Misiunea filantropică’;

– ‘Mitropolitul Veniamin Costachi și cultura greacă (1768-1846) ‘

Comentarii Facebook


Știri recente