Preasfințitul Ciprian Câmpineanul la Locurile Sfinte

În Duminica Floriilor, Presfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie la Biserica Așezământului Românesc de la Ierusalim. Alături de Preasfinția Sa a slujit Înaltpreacuviosul Părinte Ipopsifiu Ieronim Crețu, Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte și Superior al Așezămintelor Românești de la Ierusalim, Ierihon și Iordan, precum și un sobor de preoți, după cum ne-a mărturisit Ilie Chișcari, corespondent Basilica la Locurile Sfinte. La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Ciprian a rostit, după rânduială, rugăciunea de binecuvântare a ramurilor de copaci, care au fost apoi împărțite credincioșilor prezenți la slujbă.

În cuvântul rostit la sfârșit, Preasfinția sa a subliniat importanța acestei duminici pentru importantul eveniment pe care îl comemorează. Aflat pentru prima dată în Țara Sfântă, a mărturisit dificultatea de a mai adăuga un cuvânt simplului fapt al prezenței în locul în care au avut loc evenimentele legate de Intrarea Domnului în Ierusalim. Aceste evenimente dobândesc o semnificație cu totul nouă, greu de înțeles pentru cei care nu pășesc pe Locurile Sfinte. Drept aceea, și-a exprimat mulțumirea pentru faptul că românii au în aceste locuri două locașuri, cel de la Ierusalim și cel de la Ierihon. Deoarece, după cum a observat Preasfinția Sa, chiar dacă vizităm aceste locuri și participăm la slujbele ce se desfășoară în bisericile care le păstrează memoria, credincioșii români vor simți nevoia mereu de a se ruga în propria limbă, în bisericile pe care le-au ctitorit. Cu acest prilej, a lansat un îndemn pelerinilor români de a susține lucrările care se desfășoară în Așezămintele Românești, fie și doar prin simplul fapt de a fi prezenți în ele atunci când vin să se închine la Sfintele Locuri.

Preasfințitul Ciprian, în calitatea sa de Secretar al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, se află în aceste zile într-o vizită irenică în cadrul Patriarhiei Ierusalimului. Cu acest prilej, vineri, 15 aprilie, a avut o întrevedere cu Sanctitatea Sa Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului și a toată Palestina, și cu membrii Sinodului Permanent al Patriarhiei Ierusalimului. În cadrul acestei întâlniri, Preasfinția Sa a transmis un mesaj frățesc din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, și a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. S-a hotărât o mai strânsă colaborare între cele două Biserici Ortodoxe surori, în scopul promovării credinței ortodoxe în lume și a susținerii pelerinajului românesc la Locurile Sfinte.

Preasfinția Ciprian, efectuează în aceste zile și un pelerinaj în principalele locuri ale Țării Sfinte, aflându-se pentru prima dată aici. Pelerinajul va continua și în zilele următoare, urmând ca miercuri, 20 aprilie, Preasfinția Sa să se întoarcă în România.

Comentarii Facebook


Știri recente