Preasfințitul Ciprian Câmpineanul a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală de praznicul Sf. Ioan Botezătorul

Biserica Ortodoxă l-a sărbătorit, ieri, pe Sfântul Ioan Botezătorul, proorocul care l-a botezat pe Mântuitorul Iisus Hristos și L-a făcut cunoscut lumii ca Mesia cel așteptat. Considerat Înaintemergătorul Domnului, Sfântul Ioan este consemnat de istoria Bisericii Ortodoxe drept ultimul mare prooroc al Vechiului Testament, informează Radio TRINITAS.

Mai multe amănunte despre viața și activitatea lui aflăm din cuvântul de învățătură rostit ieri de Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episop-Vicar Patriarhal, în cadrul Sfintei Liturghii oficiată la Catedrala Patriarhală din București: ‘Cunoaștem, din Sfintele Evanghelii, doar câteva momente din viața lui, cum nașterea lui a fost prevestită de îngerul Gavriil, condițiile în care s-a născut Sfântul Ioan Botezătorul, cum i s-a pus numele Ioan. În limba ebraică Iohanan care înseamnă „Dumnezeu s-a milostivit”, pentru că pruncul era ales de Dumnezeu, pentru că Dumnezeu avea să-i încredințeze o misiune cu totul specială. După care apare în Evangehelie abia la vârsta de treizeci de ani, când a ieșit să propovăduiască în pustia Vitavare. Ce s-a întâmplat între timp? Cu siguranță după trecerea la cele veșnice a părinților săi, preotul Zaharia și Elisabeta, se va fi retras în pustie unde a trăit o viață aspră, de ascet, de pustnic, îmbrăcându-se doar cu o haină din păr de cămilă, iar hrana îi era mierea sălbatică și lăcustele.’

Cuvintele prin care Sfântul Ioan a ieșit la propovăduire au fost „Pocăiți-vă căci s-a aproiat Împărăția cerurilor!”, cuvinte care deschideau drumul activității pământești a Mântuitorului Hristos. Când Acesta a venit la râul Iordan să primească Botezul, Sfântul Ioan L-a prezentat lumii prin cuvintele „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatele lumii”: ‘Biserica l-a considerat, și nu numai Biserica, Însuși Mântuitorul Iisus Hristos ca fiind cel mai mare dintre prooroci. Găsim undeva în Evanghelii, un cuvânt al Mântuitorului Hristos adresat oamenilor: „dintre cei născuți din femeie, nimeni nu este mai mare ca Ioan”, dând mărturie despre personalitatea covârșitoare a acestui om care a fost ales de Dumnezeu să-L prezinte oamenilor, pe Fiul lui Dumnezeu Întrupat, pe Mântuitorul Hristos,’ a explicat Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episop-Vicar Patriarhal.

Sfântul Ioan Botezătorul a rămas pentru creștini un model de înfrânare, de pocăință, de curățire de patimi prin asceză si rugăciune. Biserica i-a dedicat numeroase sărbători, precum Zămislirea, Nașterea, Tăierea capului și aflările acestuia. De asemenea, numele de Ion/Ioana si derivatele sunt purtate, potrivit statisticilor Ministerului Administrației și Internelor, de peste două milioane de români.

Comentarii Facebook


Știri recente