Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, cetățean de onoare al Iașului

Reprezentanții Primăriei Iași au decis să premieze persoanele care s-au implicat activ în viața societății și care prin activitatea și comportamentul lor au adus un plus de imagine și de valoare municipiului Iași, după cum informează cotidianul Ziarul Lumina. În acest sens, primarul Gheorghe Nichita a decis să acorde titlul de cetățean de onoare al Iașului Preasfințitului Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, pentru bogata activitate misionară, culturală și administrativă. „În 1991, la propunerea Patriarhului Daniel, Mitropolitul de atunci al Moldovei și Bucovinei, a fost ales de către Sfântul Sinod Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, fiind hirotonit întru arhiereu la 25 martie, în Catedrala mitropolitană din Iași. Este o persoană erudită, a terminat Facultatea de Medicină și de Drept, obținând și două titluri de doctor în filosofie. A publicat numeroase lucrări de specialitate și este, totodată, ctitorul mai multor lăcașuri sfinte, numeroși preoți cu care am vorbit mărturisindu-mi acest lucru. În acest an, ne-am gândit să îl prezentăm ieșenilor, acordându-i titlul de cetățean de onoare al orașului Iași. Sunt convins că face onoare tuturor ieșenilor”, a spus primarul Gheorghe Nichita.

Preasfințitul Calinic Botoșăneanul a mulțumit municipalității pentru onoarea făcută, explicând, în cuvântul susținut în fața oaspeților, că titlul acordat reprezintă o onoare, dar și o datorie. „Decernarea titlului de cetățean de onoare al orașului Iași, oraș în care m-am născut, este pentru mine o onoare, dar și o datorie. (…) Mă onorează acest titlu din două motive, și anume: să știu că ieșenii mă socotesc suflet din sufletul lor, deși în urmă cu trei decenii m-am renăscut spiritual la Putna lui Ștefan cel Mare și Sfânt, numită Ierusalimul neamului românesc. Este o mare onoare pentru mine să mă număr printre cele 50 de personalități înscrise în Analele Primăriei, care au primit această demnitate începând cu 1992. Din păcate, unele dintre aceste personalități s-au strămutat în lăcașurile cerești, devenind, probabil, cetățeni de onoare ai împărăției lui Dumnezeu. Listele cuprind numele unor personalități din țară și străinătate, ierarhi, oameni politici, oameni de cultură, oameni aplecați spre activități caritabile, filantropice. Unii dintre ei au sfințit pământul prin credință și har. Alții prin cultura, respectiv lucrarea lor. Vă mulțumesc, domnule primar, nu doar pentru acest titlu, ci și pentru că sunteți un susținător al proiectelor Bisericii noastre. Aș dori ca sărbătoarea de astăzi să vă însărbătorească viața, aici și dincolo”, a spus Preasfințitul Calinic Botoșăneanul.

De asemenea, tot aseară, 14 octombrie 2009, la Primăria Iași, au mai primit titluri de cetățean de onoare și Preasfințitul Petru Gherghel, Episcop al Diocezei Catolice Iași, și scriitorul Horia Zilieru.

Prezent la eveniment, Înaltpreasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a transmis un scurt mesaj celor prezenți, insistând pe importanța orașului Iași, de inimă culturală, spirituală și universitară a țării. „Acum câteva zile, cineva spunea că «inima României bate cu mai multă intensitate la Iași». I-am spus că așa este, dar inima României, în dimensiunea sa culturală, spirituală și universitară se află la Iași, iar în aceste zile bate mai intens și mai adânc. Dumnezeu să ne binecuvinteze pe toți”, a spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Comentarii Facebook


Știri recente