Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va sfinți Catedrala Ortodoxă din Blaj

Patriarhul României, Preafericitul Părinte Daniel, va sfinți duminică, 5 septembrie, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Blaj. Numit și „Catedrala Ortodoxă din Blaj”, lăcașul de cult este un simbol al unității ortodoxe a românilor de pretutindeni.

Primirea oficială a Preafericirii Sale va avea loc sâmbătă, 4 septembrie, în Catedrala Reîntregrii din Alba Iulia, unde va fi oficiată o slujbă de Te Deum informează TRINITAS TV.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a oferit mai multe informații cu privire la programul evenimentelor de duminică: „La ora 08:30 soborul de episcopi conduși de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va începe Slujba Sfințirii noii Catedrale din Blaj. În jurul orei 10:00 va începe Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie”.

Înaltpreasfinția Sa a subliniat importanța acestui eveniment: „Orice sfințire de biserică este importantă, însă, sfințirea Bisericii din Blaj are o importanță aparte pentru că în istoria culturii românești numele Blajului are rezonanță. A fost o localitate de cărturari, iar în perioada interbelică, când s-a edificat minunata biserică bizantină din centrul orașului, creștinii ortodocși erau mai puțini. Însă, cu ajutorul lui Dumnezeu, acum sunt numeroși, iar cele patru biserici din Blaj erau prea puține pentru credincioșii de aici. Era nevoie de o catedrală’, informează Radio TRINITAS.

După oficierea slujbei de sfințire a bisericii, primarul Gheorghe Valentin Rotar îi va conferi Preafericitului Părinte Patriarh Daniel titlul de „Cetățean de onoare al municipiului Blaj”. Tot cu această ocazie, îi va fi înmânat din partea Primăriei și a Consiliului Local Blaj și un tablou ce-l înfățișează pe Mitropolitul ortodox Andrei Șaguna, care pe 15 mai 1848 a prezidat, împreună cu Episcopul greco-catolic Ioan Lemeni, Marea Adunare Națională de la Blaj”

Comentarii Facebook


Știri recente