Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va oficia slujba de sfințire a noii catedrale episcopale din municipiul Arad

În perioada 4-6 decembrie 2008, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, efectuează o vizită pastorală în Episcopia Aradului, Ienopolei, Hălmagiului și Hunedoarei.

Momentul principal al vizitei va avea loc sâmbătă, 6 decembrie 2008, ziua de sărbătorire a Sfântului Ierarh Nicolae, de la ora 9.00, când Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, va oficia slujba de sfințire a noii catedrale episcopale cu hramul Sfânta Treime și Sfânta Liturghie.

Situată în centrul municipiului Arad, piatra de temelie a noii catedrale episcopale a fost pusă de Preasfințitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, Episcopul Aradului, Ienopolei, Hălmagiului și Hunedoarei la 24 noiembrie 1991. Catedrala are o capacitate de peste 2000 de persoane și a fost construită în mare parte din donațiile a numeroși credincioși din țară și străinătate, la care s-au adăugat fonduri alocate de la bugetul de stat și de la cel local.

În anul 2003 au fost instalate cele cinci clopote turnate la prestigioasa fabrică Grass Mayer din Innsbruck, Austria. Iconostasul este opera sculptorilor arădeni de la fosta întreprindere de mobilă Arad (Imar), iar candelabrele, sfintele vase și celelalte obiecte de cult de pe Sfânta Masă au fost aduse din Grecia de către credincioși jertfelnici. În noua catedrală episcopală vor fi aduse părticele din cinstitele moaște ale Sfântului Ioan Gură de Aur, primite în dar din partea Bisericii Romano-Catolice și așezate într-o raclă din argint confecționată la Monetăria Statului.

Între alte momente din programul vizitei menționăm:

Vineri, 5 decembrie 2008, ora 11.00, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va primi titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității Aurel Vlaicu din municipiul Arad. De la ora 17.00, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române va inaugura Centrul cultural al parohiei cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din cartierul arădean Bujac și, în ajunul sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, va oferi daruri copiilor din Centrul HIV-SIDA Izvor, din apropierea bisericii parohiale.

Sâmbătă, 6 decembrie 2008, de la ora 16.00, va avea loc ceremonia de conferire a titlului de Doctor Honoris Causa și a medaliei jubiliare „90 de ani de la Marea Unire” Preafericitului Părinte Patriarh Daniel de către Universitatea de Vest Vasile Goldiș din municipiul Arad.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE

Comentarii Facebook


Știri recente