Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și alți 14 ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române au participat la slujba de înmormântare a Părintelui Episcop Damaschin

Duminică, 26 aprilie 2009, în Catedrala episcopală din Slobozia, cu hramul „Înălțarea Domnului”, a avut loc slujba de înmormântare a vrednicului de pomenire Damaschin Episcopul. Slujba prohodirii Părintelui Episcop Damaschin a fost săvârșită de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de care s-au mai aflat alți 14 ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Ilarion al Durostorumului (Bulgaria), 10 preoți slujitori din cadrul Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, autorități locale și de stat, oameni de cultură din zona Bărăganului și foarte mulți credincioși.

Aproximativ 3.000 de credincioși au venit duminică din tot Bărăganul, ba chiar din întreaga țară și străinătate pentru a asista la funeraliile celui care timp de 9 ani a fost Întâistătător al Eparhiei Sloboziei și Călărașilor. Catedrala episcopală a fost înconjurată de credincioșii îndurerați că bunul lor ierarh pleacă dintre ei și de foarte multe coroane de flori. Elevi seminariști, preoți, credincioși, toți au venit la ultima Liturghie împreună cu dragul lor părinte, bun și blând așa cum l-au cunoscut cei mai mulți dintre ei.

De dimineață s-a oficiat Sfânta Liturghie, după care a început slujba înmormântării oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de Înaltpreasfințitul Ilarion al Durostorumului, Bulgaria și de alți ierarhi ai Bisericii noastre: Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfințitul Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, Înaltpreasfințitul Nifon, Arhiepiscop al Târgoviștei, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, Preasfințitul Calinic al Argeșului și Mușcelului, Preasfințitul Epifanie al Buzăului și Vrancei, Preasfințitul Casian al Dunării de Jos, Preasfințitul Nicodim al Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Ambrozie al Giurgiului, Preasfințitul Visarion al Tulcii, Preasfințitul Vincențiu, Episcop-Vicar Patriarhal, Preasfințitul Varsanufie, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului și 10 preoți slujitori din cadrul Episcopiei Sloboziei și Călărașilor. S-au intonat cântări specifice slujbei de înmormântare a monahilor și s-au ținut lumânări aprinse în mâini, spre pomenirea celui ce a fost Episcopul Sloboziei și Călărașilor.

La finalul slujbei de înmormântare, personalitatea vrednicului de pomenire Părinte Episcop Damaschin a fost evocată de către personalități ale vieții bisericești și publice din zona Bărăganului, care și-au prezentat mesajele de condoleanțe. Părintele Dumitru Păduraru, consilier admnistrativ al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, a elogiat personalitatea și realizările Episcopului Damaschin, prezentând principalele repere din viața acestuia, arătând că în slujirea Sa de Episcop s-au remarcat „calitățile sale de deschizător de drumuri, gândirea de perspectivă, principialitatea, spiritul organizatoric și simțul practic cu care s-a angajat în lucrarea Bisericii”. În continuare, domnul Silvian Ciupercă, președintele Consiliului Județean Ialomița, a subliniat că Ierarhul Damaschin a înțeles misiunea de a consolida viața creștină și sub aspect spiritual și sub aspect material. „Înainte de a zidi biserici, așezăminte și centre sociale, a zidit sufletete și le-a decorat frumos, cu credință adevărată, cu solidaritate, cu altruism, cu înțelegere puternică a ceea ce înseamnă existența colectivă și nu cea individuală. A reușit să fie ascultat, să fie respectat să fie înțeles și prețuit. Cu cât oamenii, laici și clerici l-au înțeles mai bine cu atât l-au iubit mai mult. Îl plâng măicuțele, preoții, ierarhii pentru că a știut să fie un adevărat ierarh”. La acest trist eveniment, un gând de aducere aminte, de iertare și de apreciere la adresa ierarhului mutat la Domnul a fost exprimat și de domnul Gabriel Ionașcu, primarul orașului Slobozia, iar Înaltpresfințitul Ilarion al Durostorumului și-a exprimat nădejdea ca prin rugăciunile tuturor, „chipul îngeresc să-l întâmpine și să-l primească cu imnul victorios și solemn «Hristos a Înviat», care să umple inima sa cu bucuria pascală”.

În încheiere, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat vocația de păstor teolog harnic și smerit a vrednicului de pomenire Damaschin Episcopul.

După acest moment, în glas de clopote și toacă, cortegiul – format din ierarhi, preoți colaboratori ai Preasfințitului Damaschin, personalități culturale, politice și din sistemul administrativ, rudele defunctului – a ieșit afară pentru a înconjura Catedrala. Sicriul cu trupul episcopului a fost purtat pe urmeri de preoți slujitori din eparhie.

Potrivit rânduielii ortodoxe, în procesiune au fost purtate prapuri, ripide și crucea, care a fost așezată la căpătâiul ierarhului. Pe parcursul procesiunii în jurul Catedralei episcopale „Înălțarea Domnului, monahii au mers lângă sicriu tămâind, iar după opririle din jurul Catedralei, la fel ca la Prohodul Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos din Vinerea Patimilor, în imn funebru, cortegiul s-a îndreptat spre Catedrală, unde sicriul cu trupul arhiereului a fost coborât în mormântul din partea stângă a pronaosului bisericii. Piatra mormântului a fost pecetluită de Întâistătătorul Bisericii noastre, iar ierarhii prezenți și toți slujitorii au făcut pomenire cântând „Hristos a înviat” și „Veșnică pomenire”.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente