Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și-a serbat ocrotitorul spiritual: Sfântul Prooroc Daniel

Patriarhul României, Preafericitul Părinte Daniel, și-a serbat ziua onomastică în mijlocul credincioșilor. Preafericirea Sa a oficiat ieri, 17 decembrie 2010, Sfânta Liturghie la Catedrala patriarhală, mulțumind lui Dumnezeu pentru ajutorul dăruit Bisericii Ortodoxe Române, poporului român și Preafericirii Sale în promovarea credinței și a misiunii creștin-ortodoxe. Din soborul slujitorilor au făcut parte cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, iar la slujbă au participat peste 500 de credincioși.

La final, Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a adresat un cuvânt omagial.

„În Biserica noastră ne-a binecuvântat Dumnezeu cu păstor, Patriarh păstor care încearcă și reușește să folosească darul numelui în dăruire, iar din dăruire în făptuire și din făptuire reușește apropiere între slujitori, între credincioși, apropiere între românii de pretutindeni. V-a rânduit Dumnezeu, Preafericirea Voastră, mai înainte de a fi Patriarh să fiți un teolog mare, un teolog recunoscut prin credincioșie și fidelitate pentru dreapta credință precum ați învățat la părintele duhovnicesc al Preafericirii Voastre, Părintele Stăniloae, și ați unit numele de profet Ilie cu numele de Dan sub mantia de la Sihăstria a Părintelui Cleopa”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit Lui Dumnezeu pentru binefacerile primite și a spus că această zi este o zi de evaluare și de mare responsabilitate.

„Totdeauna este loc de mai bine. Dacă ne gândim la această dimensiune a responsabilității, ea pare cutremurătoare, responsabilitatea învățătorească a ierarhului, responsabilitatea liturgică sacramentală și responsabilitatea pastorală, administrativă. Dacă ne gândim la limitele noastre omenești ne cutremurăm, dacă însă simțim ajutorul lui Dumnezeu în viața noastră atunci ne bucurăm. Deci, în fiecare zi de onomastică sau aniversarea unui început al unei slujiri înseamnă pentru noi această evaluare a responsabilității, a libertății pe care o avem și o folosim în Biserică, dar și o zi de mulțumire și recunoștință pentru că totdeauna ajutorul lui Dumnezeu vine prin oameni”, a spus Preafericirea Sa.

După Sfânta Liturghie, în Sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei, a avut loc un moment festiv dedicat zilei onomastice a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Au participat ierarhi, membrii Permanențelor Consiliului Național Bisericesc și Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, profesori de la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” și de la Seminarul Teologic Ortodox din București, preoți și credincioși.

Un cuvânt omagial a fost rostit de Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar Patriarhal. Preasfinția Sa a elogiat inițiativa Părintelui Patriarh Daniel de a promova anul 2010 ca An al Crezului și al Autocefaliei românești în Patriarhia Română.

„Prin comemorarea Crezului și prin toate conferințele, simpozioanele, congresele, tipăriturile, traducerile și studiile publicate în anul acesta nu s-a realizat altceva decât o consolidare a dreptei credințe, a credinței niceene, a hristologiei autentice a Bisericii noastre, iar prin cultivarea conștiinței Autocefaliei și patriarhatului românesc nu s-a făcut altceva decât o consolidare a activității pastorale și administrative pe întreg cuprinsul țării și o consolidare a prezenței Bisericii noastre autocefale la românii din diaspora din toate continentele lumii”, a spus Preasfinția sa.

În cadrul momentului festiv, părintele profesor Nicu Moldoveanu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București a oferit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel varianta tehnoredactată a Dicționarului de muzică bisericească românească. Lucrarea, coordonată de un colectiv alcătuit din patru ierarhi va avea o utilitate practică deosebită atât pentru studenții teologi, cât, mai ales, pentru angajații Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române.

Momentul festiv a fost încheiat de un program de colinde susținut de ansamblul folcloric „Năneștenii” din Maramureș.

Comentarii Facebook


Știri recente