Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și-a încheiat vizita în județele Maramureș și Satu Mare

La sfârșitul săptămânii trecute, credincioșii de pe Valea Izei și din Țara Oașului s-au bucurat de binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care s-a aflat într-o vizită canonică în Episcopia Maramureșului și Sătmarului.

După cum informează Ziarul Lumina, programul vizitei a fost foarte dens, astfel că au fost sfințite două noi biserici, una la Mănăstirea Bârsana și una la Negrești Oaș, o adevărată catedrală, iar Patriarhul nostru a primit două titluri de cetățean de onoare. De asemenea, a vizitat Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din orașul Sighet, biserica ucraineană din oraș, unde credincioșii ucraineni au organizat o procesiune în cinstea Preafericirii Sale, sediul Protopopiatului ortodox din Sighet, Mănăstirea Săpânța-Peri, cea mai înaltă biserică de lemn din lume, dar și Protopopiatul ortodox din Negrești Oaș, unde a sfințit noul sediu. Maramureșenii nu s-au dezis nici de această dată de imaginea care li s-a creat în toată lumea, că sunt primitori și bucuroși de vizita oricărei persoane care le calcă pragul, cu atât mai mult, cu cât în acest sfârșit de săptămână oaspetele de seamă era însuși Patriarhul țării. Prin urmare, au organizat primiri deosebite la porțile localităților prin care delegația a trecut, iar demn de amintit este faptul că de-a lungul Văii Izelor, precum și în Poienile Izei, Patriarhul a fost așteptat în fiecare parohie de către credincioși în costume tradiționale, precum și în cântări de tulnice și bucium la fiecare poartă de gospodari. La poarta de intrare de la Mara, locul unde maramureșenii își primesc orice oaspete de seamă care le trece pragul, Patriarhul Daniel a fost întâmpinat după tradiție, cu pâine și sare, de localnici îmbrăcați în haine populare, preoți și alți credincioși care au cântat cântece religioase. De asemenea, un grup format din mai mulți tineri au organizat un adevărat spectacol de artă și tradiție locală. Mai mulți cai au fost înveșmântați în costume specifice zonei, viu colorate în roșu, verde, negru și alb, obicei care se practică în această zonă la orice sărbătoare.

Cetățean de onoare al orașului Satu Mare

În ultima zi a vizitei canonice în Episcopia Maramureșului și Sătmarului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vizitat municipiul Satu Mare. Preafericirea Sa a fost întâmpinat de popor, de clerici și de autorități locale în fața Catedralei ‘Adormirea Maicii Domnului’ din oraș. În lăcașul de rugăciune, Preafericirea Sa i-a binecuvântat pe credincioși și a dăruit pentru Sfântul Altar o cruce de binecuvântare confecționată în Atelierele Patriarhiei Române, Evanghelia cu icoane color, noul Liturghier și cărți de folos liturgic și duhovnicesc. Aici, Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a mulțumit Patriarhului României pentru vizită, punctând cele mai importante evenimente, dar a prezentat și istoricul catedralei. Apoi, Patriarhul românilor și-a exprimat sentimentele de bucurie și de împlinire trăite în aceste zile în Maramureș, loc pe care l-a simțit foarte aproape. ‘Ne-am bucurat de evlavia credincioșilor, de înțelepciunea preoților și de spiritul misionar al ierarhilor de aici și de buna cooperare dintre Biserică și autoritățile locale. Deși din punct de vedere geografic Episcopia Maramureșului și Sătmarului pare mai departe de București, din punct de vedere spiritual, ne-am simțit ca acasă. Am simțit că este o mare apropiere duhovnicească. Peste tot am remarcat biserici în construcție, mănăstiri noi, parohii noi, protopopiate noi, sedii de instituții bisericești noi, încât această înnoire și această lucrare pastoral-misionară și social-filantropică reprezintă semnul unei Biserici vii și responsabile. Ne rugăm Bunului Dumnezeu să vă dea putere de a continua tot ceea ce a fost început și a duce la sfârșit biserici începute și programe începute’, a spus Preafericirea Sa.

Cu această ocazie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit și titlul de ‘Cetățean de onoare al municipiului Satu Mare’, din partea Consiliului local al urbei. Patriarhul României a mulțumit și a dăruit instituției icoana Maicii Domnului ‘Prodromița’.

Comentarii Facebook


Știri recente