Preafericitul Părinte Patriarh Daniel: „Sfântul Prooroc Ilie este apărătorul celor care păstrează dreapta credință în vreme de încercare”

Credincioșii ortodocși îl sărbătoresc astăzi, 20 iulie, pe Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, unul dintre cei mai importanți profeți din Vechiul Testament. Sfântul Ilie este mare făcător de minuni și aducător de ploi în vreme de secetă. El a rămas în istoria Bisericii ca un exemplu de credință și curaj demn de urmat, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în cuvântul rostit, în Paraclisul „Sfântul Grigorie Luminătorul”, din Reședința Patriarhală: „În vreme de idolatrie când oamenii uită pe adevăratul Dumnezeu, Făcătorul Cerului și al Pământului, Proorocul Ilie este un trezitor de conștiință și un restaurator al dreptei credințe. El este omul lui Dumnezeu care nu poate fi indiferent când oamenii se îndepărtează de Dumnezeu, astfel încât este totdeauna apărătorul celor care păstrează dreapta credință în vreme de încercare. Numele Sfântului Prooroc Ilie – Elijah în limba ebraică-, înseamnă ‘Iahve este Dumnezeu’. El are vocația, prin însăși numele său, de a mărturisi pe adevăratul Dumnezeu”, informează Radio TRINITAS.

Sfântul Prooroc Ilie nu a trecut la cele veșnice, ci a fost ridicat cu trupul la cer, asemenea lui Enoh, unul dintre patriarhii Vechiului Testament. Potrivit Sfintei Scripturi, atât Ilie cât și Enoh vor veni pe pământ înainte de sfârșitul lumii, Îl vor propovădui pe adevăratul Dumnezeu si îl vor descoperi oamenilor pe Antihrist.

Sfinții Părinți ai Bisericii îl numesc pe Sfântul Ilie, Înaintemergătorul Domnului: „Mântuitorul Iisus Hristos a arătat că Sfântul Ioan Botezătorul a venit cu puterea lui Ilie ca Înaintemergător al primei Sale veniri, dar va veni în persoană la a doua venire a Mântuitorului Iisus Hristos pentru a se lupta cu Antihrist împreună cu Enoh. Vor fi uciși de Antihrist, dar Dumnezeu îi va învia și trupurile lui Enoh și al lui Ilie vor sta trei zile în cetatea sfântă înainte de învierea lor de către Iisus Hristos Cel ce va veni întru slavă. Sfinții Părinți ai Bisericii au interpretat faptul că Ilie va fi înaintemergător al celei de-a doua veniri a Mântuitorului. Acatistul compus de Biserică îl numește la finalul fiecărui icos: ‘Bucură-te mărite proroc, înaintemergător al cele de-a doua veniri a lui Hristos'”, a mai spus Preafericirea Sa.

Comentarii Facebook


Știri recente