Preafericitul Părinte Patriarh Daniel: Sfântul Ierarh Nicolae – chip al bunătății milostive

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel: Sfântul Ierarh Nicolae – chip al bunătății milostive- articol publicat în săptămânalul ‘Lumina de duminică’.

În această duminică, Biserica serbează pe unul dintre cei mai iubiți sfinți ai săi, pe Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei.

Sfântul Nicolae se numără printre cei mai populari sfinți ai creștinătății, deși el nu a fost un mare teolog, nu a scris cărți renumite de teologie, cum a fost cazul unui alt sfânt contemporan al său, Sfântului Atanasie cel Mare (†373). Sfântul Nicolae are un loc deosebit în sufletele credincioșilor mai ales datorită bunătății, blândeții și milostivirii sale deosebite. Totuși, trebuie să ne amintim că Sfântul Nicolae a fost și un apărător al dreptei credințe la Sinodul I Ecumenic (Niceea, 325), ceea ce arată că, pe lângă bunătatea și milostenia sa, avea și un simț al adevărului mântuitor, un simț duhovnicesc al dreptei credințe, un „instinct al Ortodoxiei”.

În Sfântul Nicolae s-a arătat bunătatea harului Preasfintei Treimi

Sfinții, în general, dar mai ales sfinții milostivi, reflectă în ei lucrarea harului și bunătatea lui Dumnezeu Cel preamilostiv, pentru că împlinesc în ei îndemnul Mântuitorului: „Fiți milostivi precum și Tatăl vostru este milostiv” (Luca 6, 36) și „face să răsară soarele peste cei răi și peste cei buni și trimite ploaie peste cei drepți și peste cei nedrepți” (Matei 5, 45).

Sfântul Nicolae este un chip al blândeții și al milosteniei, iar aceasta explică de ce este el iubit în mod aparte de credincioși. Sfântul Nicolae este iubit mult de copii, pentru că sufletul curat de copil nu apreciază oamenii după știința lor, după rangul lor din societate, ori după averea deținută, ci după bunătatea pe care o arată. Atât de mult îl iubesc copiii pe Sfântul Nicolae că, adesea, îl confundă cu Moș Crăciun. Totuși, există o legătură duhovnicească între Moș Nicolae și Moș Crăciun, pentru că sărbătoarea Sfântului Nicolae (6 decembrie) cade întotdeauna în Postul Crăciunului, în care ne pregătim pentru sfânta sărbătoare a Nașterii Domnului. Moș Crăciun, de asemenea, este personificarea bunătății lui Dumnezeu Preamilostivul, a lui Dumnezeu Tatăl, Care „așa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat, ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică” (Ioan 3, 16). Tot la fel, și pomul de Crăciun, care a fost preluat din alte tradiții și încreștinat, este plin de daruri, care simbolizează multele daruri ale lui Dumnezeu Tatăl, oferite lumii în Iisus Hristos.

Milostivirea lui Dumnezeu arătată prin sfinți, bunătatea milostivă, smerită, lipsită de orgoliu, care nu ajută ca să umilească, ci ca să înalțe, care nu ajută ca să se afirme pe sine, ci să dăruiască bucurie celorlalți, această bunătate a lui Moș Crăciun este anticipată în Moș Nicolae ca bunătate care vine de la Preamilostivul Dumnezeu.

Luăm cu noi în viața veșnică lumina darurilor oferite altora

Sfântul Nicolae este un luminător al vieții creștine, mai ales în această perioadă de pregătire pentru sărbătoarea Nașterii Domnului, când și noi trebuie să învățăm să răspundem cu daruri la Darul mântuirii pe care Dumnezeu ni-L trimite prin Hristos Iisus.

Să ne rugăm în această perioadă mai mult Sfântului Nicolae și să încercăm, prin cuvânt și faptă, să fim milostivi asemenea lui, pentru că luăm cu noi în viața veșnică doar atât cât am dăruit altora. Ce am adunat doar pentru noi înșine nu are semnificație spirituală, ci doar valoare biologică și economică. Însă, darurile pe care le facem altora, din iubire milostivă, devin lumină în sufletul nostru și ne fac asemănători cu Dumnezeu Cel milostiv.

Rugăm pe Sfântul Ierarh Nicolae să ne ajute și cu rugăciunile sale, nu numai cu pilda vieții sale, pentru că, adesea, știm foarte bine ce ar trebui să facem, dar nu avem putere spirituală suficient de mare de a traduce în faptă ceea ce cunoaștem teoretic. De asemenea, rugăm pe Sfântul Nicolae să ocrotească pe toți cei ce poartă numele de Nicolae, Nicoleta ori derivatele acestora!

Dorim tuturor ani mulți și binecuvântați!

†DANIEL,

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Comentarii Facebook


Știri recente