Preafericitul Părinte Patriarh Daniel: „Sfânta Treime a voit ca Mântuitorul lumii să Se întrupeze din Fecioara Maria”

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit, ieri, de sărbătoarea Bunei Vestiri, în Catedrala patriarhală, Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur unită cu Vecernia zilei de 26 martie.

Preafericirea Sa a rostit cu acest prilej un cuvânt de învățătură în care a explicat înțelesurile Evangheliei care s-a citit la Sfânta Liturghie și a evidențiat importanța cinstirii Maicii Domnului pentru mântuirea omului.

‘Evanghelia pe care am ascultat-o a fost rânduită pentru a fi citită în ziua praznicului Bunei Vestiri. Ea ne arată trei adevăruri mari privitoare la mântuirea noastră și la cinstirea Maicii Domnului. În primul rând vedem că mântuirea neamului omenesc vine din inițiativa lui Dumnezeu. În al doilea rând, vedem că Dumnezeu lucrează mântuirea neamului omenesc respectând libertatea omului pentru că nu dorește ca oamenii să se mântuiască cu forța, ci la mântuirea lor să conlucreze cu harul lui Dumnezeu. În al treilea rând, vedem că Maica Domnului este cinstită de Dumnezeu Însuși prin alegerea sa ca persoană din care Se întrupează, Se înomenește, Se face Om Fiul Cel veșnic al lui Dumnezeu. Apoi este cinstită de Arhanghelul Mihail care i se închină ei, zicându-i: ‘Bucură-te, ceea ce ești plină de har, Domnul este cu tine, binecuvântată ești tu între femei!”.

Dumnezeu Atotputernicul și Atotsmeritul

În continuare, Patriarhul României a subliniat necesitatea Întrupării Mântuitorului, arătând că mântuirea omului nu se poate face prin el însuși și de către el însuși, deoarece el nu poate să se elibereze din păcat și din moarte cu forțe proprii. ‘Numai Dumnezeu Cel fără de păcat poate elibera pe om de păcat și numai Dumnezeu Cel nemuritor, veșnic viu, poate elibera de moarte pe omul păcătos, care merge spre moarte. De aceea a fost necesară unirea lui Dumnezeu cu umanitatea care mergea spre moarte ca urmare a păcatului nostru strămoșesc, al protopărinților Adam și Eva. Noi astăzi prăznuim zămislirea, întruparea Fiului lui Dumnezeu ca Om din Fecioara Maria, așa cum se spune și în Crezul ortodox. Hristos Domnul Se întrupează, Se înomenește; El, Cel veșnic, nevăzut și necuprins, devine Om în timp, devine temporal, devine văzut. Cel necuprins devine limitat prin umanitatea Sa și Cel nevăzut devine văzut prin trupul său material. (…) Întruparea Fiului lui Dumnezeu din Fecioara Maria este conținutul spiritual al sărbătorii Bunei Vestiri. Sfânta Evanghelie după Luca ne arată că Dumnezeu trimite pe Fiul Său în lume ca să Se facă Om pentru mântuirea omului, pentru ca omul să devină dumnezeu după har. El Se face limitat și muritor pentru ca omul, prin credința în Hristos și prin unirea cu Hristos, să devină nemuritor, să devină veșnic în slava Preasfintei Treimi.’

Dumnezeu respectă voința omului

Tâlcuind cuvintele rostite de Fecioara Maria ca răspuns la vestea cea bună adusă de Arhanghelul Mihail, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat că ‘atât de mare este respectul lui Dumnezeu pentru voința omului, că nu săvârșește mântuirea omului fără voia lui. Nu Se întrupează Cel Atotputernic ignorând sau nebăgând în seamă voința omului. Dumnezeu Atotputernicul este și Atotsmerit; respectă libertatea noastră. El nu vrea să ne mântuiască cu forța. El așteaptă răspunsul nostru. (…) Evanghelia de astăzi ne arată cât de mult ne iubește Dumnezeu și că El respectă voința noastră. Când voința noastră urmează voinței Lui, atunci devenim și noi binecuvântați și ne umplem de harul Lui și aceasta este comuniunea, dăruirea reciprocă: Dumnezeu Se dăruiește nouă prin iubire, iar noi, dacă ne dăruim Lui prin rugăciune și prin fapte bune, atunci ne sfințim și devenim și noi binecuvântați și mântuiți.’

Întâistătătorul Bisericii noastre a explicat faptul că cinstirea Maicii Domnului a început-o Însuși Dumnezeu când a ales-o ca să fie făptura cea mai curată și mai sfântă și mai smerită, pregătită anume ca din ea să Se nască Cel Unul Sfânt, ca Om.

‘Biserica Ortodoxă când o cinstește pe Maica Domnului, o cinstește pentru că Sfânta Treime a voit ca Mântuitorul lumii să Se întrupeze din Fecioara Maria’, a spus Preafericirea Sa.

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh a îndemnat pe credincioși să participe la pelerinajul de Florii care se va desfășura în Sâmbăta lui Lazăr în capitală, explicând că acest pelerinaj este o tradiție reînviată în țara noastră și, în același timp, este o manifestare a credinței noastre aducătoare de bucurie (Articol realizat de Gheorghe – Cristian Popa și publicat în „Ziarul Lumina” din data de 26 martie 2010).

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…