Preafericitul Părinte Patriarh Daniel: „Prezența românilor este o binecuvântare pentru Spania”

Vizita canonică a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei s-a încheiat miercuri, 21 aprilie.

Delegația Patriarhiei Române a fost întâmpinată la aeroport de un sobor de ierarhi din care au făcut parte Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfințitul Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei și Noii Zeelande, Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar patriarhal, și Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, informează ‘Ziarul Lumina’.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost întâmpinat la Catedrala patriarhală din București de Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar patriarhal, care, împreună cu soborul de slujitori ai catedralei, a săvârșit o slujbă de Te Deum. Alături de Preafericirea Sa s-a aflat și Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei. De asemenea, în Catedrala Patriarhală au fost prezenți și membrii Permanențelor Consiliului Național Bisericesc și Arhiepiscopiei Bucureștilor și elevii Seminarului ‘Nifon Mitropolitul’ din București.

La finalul slujbei, Patriarhul României a făcut o scurtă retrospectivă asupra principalelor evenimente la care a participat: ‘A fost o vizită în care am simțit binecuvântarea lui Dumnezeu și ne-am bucurat să vedem o mulțime de frați de-ai noștri ortodocși români care s-au stabilit în Spania. Am văzut pe cei din Madrid și din împrejurimi și am constatat că viața bisericească este în continuă desfășurare acolo. Am vizitat mai multe parohii și a fost un program foarte încărcat, dar pe lângă partea pastorală ne-am mai întâlnit cu oficialități de stat centrale, regionale și locale. Cu o zi înainte de a sosi a fost recunoscută împământenirea istorică pentru toate comunitățile ortodoxe din Spania, cea mai numeroasă fiind comunitatea ortodoxă română. Există aproape un milion de români în Spania, iar în jurul capitalei Madrid se află 185 de mii de ortodocși români. Evenimentul central pentru care am mers a fost sfințirea locului pentru biserica episcopală în care va sluji ierarhul Episcopiei Ortodoxe Române pentru Spania și Portugalia.’

Necesitatea trimiterii preoților misionari

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus că cei aproape 70 de preoți români din Spania și Portugalia cu care s-a întâlnit lucrează acolo în condiții destul de dificile deoarece, pe lângă lipsa de spațiu pentru slujbe, ei se confruntă și cu foarte multe activități prozelitiste din partea unor confesiuni religioase. ‘Există foarte multe forme de prozelitism printre ortodocșii români și de aceea este foarte necesară organizarea mai rapidă și mai credibilă a vieții liturgice ortodoxe românești. Este nevoie de biserici, este nevoie de a continua demersurile pentru a obține teren în vederea construirii de Biserici. Este nevoie de a insista pentru a primi un ajutor din partea statului spaniol, deoarece și românii care lucrează acolo ajută foarte mult prin activitatea lor. Mi s-a spus de către oficialități că prezența românilor este o binecuvântare pentru Spania pentru că populația de acolo era îmbătrânită și duceau lipsă de muncitori. În general, peste tot au fost prezentați ca fiind de mare utilitate și de mare importanță. Sperăm ca în viitor comunitățile ortodoxe românești să poată fi mai mult ajutate’, a spus Preafericirea Sa.

Patriarhul României a subliniat faptul că trimiterea de misionari români în Episcopia Spaniei și Portugaliei este o necesitate și a îndemnat pe viitorii clerici să-și asume și această lucrare misionară apostolică în țara în care, după tradiție, însuși Sfântul Apostol Pavel a făcut misiune.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…