Preafericitul Părinte Patriarh Daniel participă la aniversarea a 500 de ani de la tipărirea la Târgoviște a Liturghierului lui Macarie

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va participa mâine, 10 iulie a.c., la Târgoviște, la aniversarea a 500 de ani de la tipărirea Liturghierului lui Macarie, prima carte tipărită pe teritoriul românesc, sărbătorire care are loc și în contextul în care Preafericitul Pãrinte Patriarh Daniel, a declarat anul 2008 ca fiind: „Anul Sfintei Scripturi și al Sfintei Liturghii”.

Lansarea oficială a ediției jubiliare a Liturghierului lui Macarie, atât în varianta reprint, adică lucrare realizată pe hârtie fabricată manual, în legătură de piele, în aceeași tehnică ca și originalul, cât și ediția specială, însoțită de traducere (prima de până acum) și de studii științifice, va avea loc în Catedrala Arhiepiscopală din Târgoviște, după săvârșirea Sf. Liturghii Arhierești, în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a unor personalități ale vieții culturale și științifice, dar și a autorităților locale.

Cu această ocazie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va acorda rangul de „Mitropolit ad personam” Înaltpreasfințitului Părinte Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei. La oferirea acestei înalte demnități, Sfântul Sinod a ținut seama și de faptul că scaunul arhiepiscopal de la Târgoviște, din cetatea celor 33 de voievozi, este continuatorul istoric al vechiului scaun mitropolitan al Țării Românești (1517-1668), de pe care au păstorit cu vrednicie ierarhi de seamã ai Bisericii noastre, precum Sf. Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului.

O fericită coincidență face ca tot în acest an să se împlinească 500 de ani de la trecerea la Domnul a Sf. Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, strălucit reorganizator al vieții ecleziale și importantă personalitate a spiritualității ortodoxe.

Totodată, bucuria este mai mare datorită demersurilor întreprinse, împreună cu Episcopia Argeșului și Muscelului, pentru canonizarea evlaviosului Voievod Neagoe Basarab, generos ctitor al Ortodoxiei românești și universal, ucenic al Sfântului Ierarh Nifon.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…