Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a vizitat astăzi, 22 august, complexul monahal de la Mănăstirea Sucevița din județul Suceava. Preafericirea Sa a fost întâmpinat aici de sute de credincioși îmbrăcați în straie naționale.
După cum a precizat reporterul Radio TRINITAS, Lucian Ducan, vizita Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la Mănăstirea Sucevița s-a încheiat, aceasta fiind a treia mănăstire la care a poposit în cadrul vizitei efectuate în Bucovina. Preafericirea Sa, însoțit de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a fost întâmpinat la Sucevița de Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților și de maicile mănăstirii. De asemenea, localnicii în costume populare l-au întâmpinat pe Patriarhul României cu pâine și sare.
În biserica mănăstirii s-au înălțat rugăciuni de mulțumire, după care Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen a rostit un cuvânt de bun venit. Înaltpreasfinția Sa a făcut o prezentare a obștii Mănăstirii Sucevița și în special a preocupărilor pentru restaurarea icoanelor.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a apreciat strădaniile maicilor de la această mănăstire și a punctat totodată aspecte referitoare la necesitatea folosirii icoanelor vechi, precum cele de la Sucevița, în explicarea unor texte liturgice. De asemenea, Preafericirea Sa a vorbit celor prezenți despre unicitatea picturii și a apreciat grija pentru conservarea patrimoniului sacru bisericesc: „Astăzi, cu televizorul și internetul omul aproape că este înrobit de imagini și de aceea are nevoie de imagini sfinte care sfințesc privirile, care înalță sufletele la frumuseți cerești netrecătoare și nelimitate. Icoana este o lucrare specifică Bisericii și arată pe oameni în comuniune veșnică cu Dumnezeu. Noi, personal, nu cunoaștem o mănăstire în toată lumea ortodoxă în care să fie pictați atât de mulți îngeri, în cete de îngeri. Aici sunt atât de multe și atât de frumos prezentate încât ai impresia că este o vedere a cetelor îngerești din ceruri. Este foarte important acest lucru, deoarece cetele îngerești săvârșesc continuu Liturghia în fața Preasfintei Treimi, iar Liturghia noastră de pe pământ când începe se unește cu cea din ceruri”.
La final, Preafericitul Părinte Daniel a oferit maicii starețe Mihaela o Sfântă Evanghelie în versiune nouă, precum și alte volume pentru îmbogățirea bibliotecii.