Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la Mănăstirea Pasărea

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României a fost prezent astăzi, 22 aprilie 2014, în a III-a zi de Paști, în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Pasărea din comuna ilfoveană Brănești.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre înțelesurile Pericopei Evanghelice de astăzi în care este relatată arătarea Mântuitorului Hristos ucenicilor Luca și Cleopa.

„Prima lectură hristocentrică, având pe Hristos în centru, a Vechiului Testament o face Hristos Însuși. El tâlcuiește cuvintele Scripturii în care se vorbește despre Dumnezeu Cuvântul, despre Fiul lui Dumnezeu Care Se va întrupa, va deveni Om, va suferi și va învia pentru mântuirea oamenilor. Deci, Sfânta Scriptură, deși formată din cărți multe, scrise în stiluri diferite de autori diferiți și în perioade diferite are unitate. Unitatea Sfintei Scripturi este Taina Persoanei lui Hristos. Le-a vorbit lor ceea ce era scris cu secole înainte despre El. Deci, Hristos Domnul a interpretat cuvintele din Sfânta Scriptură pe care El prin Duhul Sfânt le-a inspirat ca să arate planul lui Dumnezeu de mântuire a lumii în Fiul lui Dumnezeu întrupat”, a explicat Preafericirea Sa.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mai spus că al doilea mare adevăr al Evangheliei de astăzi este adevărul Sfintei Euharistii.

„Hristos Domnul a binecuvântat pâinea, a frânt-o și a dat-o ucenicilor și îndată ei L-au recunoscut, dar El S-a făcut nevăzut. Cineva întreba unde a plecat Iisus, căci ușa nu s-a deschis, nici fereastra, ci S-a făcut nevăzut. Și a răspuns foarte frumos: în Sfânta Euharistie. Atunci când S-a făcut nevăzut a intrat în pâinea Sfintei Euharistii arătând că El este conținutul Sfintei Euharistii. Și că nu se împărtășesc ucenicii cu pâine simplă, ci cu Hristos Care e tainic prezent în pâinea binecuvântată, sfințită de El. Deci, vedem legătura între Sfânta Scriptură când ucenicii se hrăneau cu semințele sau sensurile duhovnicești din cuvintele Sfintei Scripturi și că Sfânta Scriptură se împlinește în Sfânta Euharistie, în Potir”.

La final, Preafericirea Sa a dăruit mai multe volume apărute la Editurile Patriarhiei pentru biblioteca mănăstirii, iar credincioșilor prezenți Pastorala la Sărbătoarea Învierii Domnului.

Mănăstirea Pasărea a luat ființă în anul 1813, în timpul lui Caragea Vodă (1754- 1844). Este monument istoric și de artă și se află la 29 km est de București. În mănăstire există ateliere de croitorie și pictură. Mănăstirea patronează Seminarul Teologic Sfânta Filofteia – Brănești și are sub supravegherea sa un cămin de bătrâni.

Comentarii Facebook


Știri recente

Catedrala Moților din Huedin va fi renovată

Catedrala Moților din Huedin va fi renovată. Lăcașul de cult a fost ctitorit de Protoiereul martir Aurel Munteanu. Lucrările de renovare vizează înlocuirea învelitorii acoperișului cu tablă din cupru, retencuirea pereților, amenajarea curții și altele.…