Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la hramul Mănăstirii Sfânta Maria Techirghiol

Sute de credincioși au participat astăzi, 15 august 2011, la hramul Mănăstirii Sfânta Maria Techirghiol. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, pe o esplanadă special amenajată în curtea așezământului monahal.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți, Preafericirea Sa a evidențiat importanța cinstirii Maicii Domnului în viața credincioșilor, subliniind legătura care există între aceștia și Sfânta Fecioară Maria, aceasta fiind văzută în popor dreptMăicuța Domnului, aproape de necazurile și bucuriile din viața creștinului.

„Biserica noastră prin această sărbătoare vede pe Maica Domnului rugătoare pentru mântuirea noastră, de aceea în troparul acestei sărbători se spune și cu rugăciunile tale izbăvești din moarte sufletele noastre. Deci Maica Domnului este văzută de popor ca fiind Măicuța Domnului, ca fiind foarte aproape de necazurile și bucuriile din viața creștinului. Ea este icoana Bisericii care trebuie să stea alături de credincioși la necaz și la bucurie” a precizat Preafericitul Părinte Daniel.

De asemenea, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a explicat de ce trupul Maicii Domnului prin care s-a zămislit și apoi s-a născut Mântuitorul Iisus Hristos nu putea să rămână în moarte, în stricăciune, ci a fost dus în ceruri .

„Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare care ne arată taina vieții noastre pe pământ. Maica Domnului trece prin moarte pentru că aceasta este legea firii de la căderea Protopărinților Adam și Eva, ca toți să treacă prin moarte. Însă Mântuitorul Iisus Hristos, Noul Adam, a trecut prin moarte și nu a rămas în moarte, ci a înviat din morți. De aceea și trupul Maicii Domnului prin care s-a zămislit și apoi s-a născut Mântuitorul Iisus Hristos nu putea să rămână în moarte, în stricăciune, ci a fost dus în ceruri, s-a mutat în ceruri prin lucrarea Duhului Sfânt, prin lucrarea Mântuitorului, prin lucrarea Tatălui Ceresc”, a spus Patriarhul României.

De asemenea, Preafericirea Sa a felicitat pe toți cei care poartă numele Maicii Domnului.

„Tuturor celor care poartă numele de Maria și Marian, sau derivate din aceste nume, le dorim ani mulți cu sănătate și cu bucurie; Maica Domnului să-i ocrotească pe toți cei care poartă numele ei, să-i îndemne să urmeze pilda ei de credință puternică, smerită ascultare și făptuire bună”, a mai adăugat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

La final, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a dăruit o Sfântă Evanghelie pentru noul lăcaș de cult aflat în construcție, iar pentru biblioteca mănăstirii o oferit în dar cele trei volume dedicate autocefalie Bisericii Ortodoxe Române: ‘Autocefalia: libertate și demnitate’, ‘Autocefalie și responsabilitate’, ‘Autocefalie și comuniune’, precum primul volum al Proloagelor, într-o ediție nouă, cea dintâi sub egida Patriarhiei Române. Proloagele conțin viețile pe scurt ale celor mai importanți Sfinți ai fiecărei zile din anul bisericesc, însoțite de felurite cuvinte de folos, extrase din Viețile Sfinților și din alte cărți de zidire sufletească recunoscute în spiritualitatea ortodoxă.

Comentarii Facebook


Știri recente