Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la hramul Mănăstirii Ghighiu

Biserica Ortodoxă sărbătorește astăzi, 29 aprilie, Izvorul Tămăduirii. Mii de credincioși au participat la hramul Mănăstirii Ghighiu din județul Prahova. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, pe un podium special amenajat lângă biserica mănăstirii.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a rostit un cuvânt de învățătură în care a arătat că Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii este o sărbătoare închinată Mântuitorului Iisus Hristos Înviat, căci la slujba de sfințire a aghesmei se cântă Canonul Învierii, ca în noaptea de Paști.

„Maica Domnului este nedespărțită de Fiul ei. De aceea, astăzi, în ziua numită Izvorul Tămăduirii serbăm în primul rând pe Hristos, Cel Înviat, ca Izvor al vieții, al vindecării, al tămăduirii, și numai întrucât Maica Domnului poartă pe Hristos în ea și apoi pe brațele ei și-L arată lumii, devine și ea izvorul tămăduirii noastre. La slujba de sfințire a apei se spune, Tu, Hristoase ești Izvorul tămăduirii, doctor al sufletelor și al trupurilor noastre. Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii este închinată mai întâi Mântuitorului Iisus Hristos Cel Înviat din morți și deodată cu Acesta și Maicii Domnului pentru că puterea tămăduitoare a ei nu vine de la sine. Ea nu este o persoană dumnezeiască care să aibă viață veșnică în sine, ci primește viața veșnică și puterea tămăduitoare de la Hristos Fiul ei”, a spus Preafericirea Sa, după cum informează „Ziarul Lumina”.

De asemenea, Patriarhul României a arătat credincioșilor care este importanța sărbătorii de astăzi: „Izvorul tuturor tămăduirilor este Hristos Domnul care nefiind despărțit de Maica Domnului, dăruiește și Maicii Domnului această putere vindecătoare. Întrucât Maica Domnului este Icoana Vie a Bisericii lui Hristos, Iisus Hristos dăruiește puterea Sa vindecătoare, iertătoare și sfințitoare și Bisericii Sale. Deci, această putere vindecătoare, curățitoare, iertătoare de păcate și sfințitoare vine de la Hristos prin Maica Domnului prin Biserica Mântuitorului Iisus Hristos. De aceea, avem Taina Sfântului Maslu sau Taina vindecării bolnavilor, după ungerea cu untdelemn sfințit. Vedem că toată taina tămăduirii, a vindecării, a dăruirii sănătății își are izvorul în Hristos Domnul”, informează Radio TRINITAS.

După oficierea Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit și slujba de sfințire a apei, la Agheasmatarul aflat în vecinătatea așezământului monahal.

Mănăstirea Ghighiu este cunoscută și pentru că adăpostește o icoană a Maicii Domnului cu pruncul, icoană făcătoare de minuni, datând din secolul al XVI-lea. Icoana a fost adusă în țara noastră din Siria, în anul 1958, de către episcopul Vasile Samaha și dăruită Patriarhului Justinian Marina.

Comentarii Facebook


Știri recente