Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la hramul Bisericii „Sfântul Mina – Vergu”, Paraclis Patriarhal

La Biserica „Sfântul Mina – Vergu”, manifestările dedicate hramului au continuat în această seară cu oficierea slujbei Vecerniei unită cu Litia, urmată de citirea Acatistului Sfântului Mare Mucenic Mina. În mijlocul numeroșilor credincioși veniți să se închine la racla cu moaștele sfântului prăznuit s-a aflat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, informează TRINITAS TV. După primirea în sfântul lăcaș, Preafericirea Sa a adresat tuturor un cuvânt de învățătură.

„În data de 9 noiembrie a fost prăznuit Sfântul Nectarie, un sfânt din secolul al XX-lea care este tămăduitor. În data de 11 noiembrie prăznuim pomenirea Sfântului Mare Mucenic Mina, mult pătimitor și făcător de minuni. Acești doi sfinți se completează pentru că Sfântul Nectarie este mai mult tămăduitor, dar Sfântul Mina, așa cum se spune în diferite părți ale Acatistului pe care în seara aceasta l-ați auzit, este un sfânt mult ajutător pentru oamenii păgubiți, cărora li s-a făcut o nedreptate, care se află în situații disperate”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Sfântul Mare Mucenic Mina nu este doar un model de credință nestrămutată, ci și de dreptate.

„În diferite icoase ale Acatistului Sfântului Mina se spune: ‘Bucură-te lumina celor păgubiți. Bucură-te măna care descoperi prădăciunile’, deci descoperă pe cei hoți, pe cei care nedreptățesc pe semenii lor. ‘Bucură-te aflătorul lucrurilor pierdute’, astfel când cineva a pierdut un lucru, fie că i s-a furat, fie că din neglijență a pierdut, adesea Sfântul Mina este cel care află lucrurile pierdute”, a mai spus Preafericirea Sa.

Creștinii îl simt pe Sfântul Mina aproape de sufletul lor, de aceea este chemat în ajutor la momente de cumpănă, prin rugăciune.

„‘Bucură-te povățuitorul drumeților care îți cer ajutorul. Bucură-te scăparea corăbiilor învelite de vijelie și furtună. Bucură-te doctor iscusit’, deci este și vindecător de boli. De asemenea, se spune ‘Bucură-te judecător nemituit’. Sfântul Mina este un sfânt mult-folositor, mult-ajutător”, a adăugat Patriarhul României.

Minunile pe care le face Sfântul Mina sunt dovada prezenței sfinților lui Dumnezeu în viața noastră.

„Vedem că Dumnezeu lucrează prin sfinții Săi și lucrează în mod diferit prin fiecare sfânt. Sfinții au ceva comun în lucrarea lor, pentru că același har al Preasfintei Treimi lucrează în toți sfinții, dar modul în care ei își arată sensibilitatea, simțul dreptății, al milostivirii, face ca acești sfinții să fie ca și o floare diferită de altă floare, însă adunate laolaltă în buchetul Bisericii, în comuniunea sfinților, formează o frumusețe mai presus de înțelegere”, a spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

Credincioșii se vor putea închina și pe parcursul nopții la racla cu moaștele Sfântului Mucenic Mina, așezată în baldachinul din curtea bisericii, urmând ca mâine dimineață în sfântul lăcaș să fie oficiată Sfânta Liturghie de hram.

Comentarii Facebook


Știri recente