Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la hramul Bisericii Șerban Vodă

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a participat în această seară la Slujba de Priveghere de la Biserica Șerban Vodă din București care își sărbătorește al treilea hram, pe Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț. Slujba a fost oficiată de un numeros sobor de preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși.

Preafericirea Sa a ținut și un cuvânt de învățătură după oficierea Sfintei Slujbe în care a reliefat, printre altele, personalitatea Sfântului Paisie de la Neamț.

„Sfântul Paisie avea un dar foarte mare. Era foarte părintesc cu toți monahii indiferent că erau români, greci, bulgari, ucraineni sau ruși, așa cum spune ucenicul său Sfântul Grigorie Dascălul care a devenit apoi mitropolit al Țării Românești și a scris pe scurt, dar foarte consistent viața Sfântului Paisie. El era un părinte pentru toți și nu era nicio deosebire în fața lui când privea la cei pe care îi considera fii duhovnicești și pentru Sfântul Paisie toți erau una în Hristos”.

De asemenea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit celor prezenți și despre isihasm.

„Isihasmul paisian, românesc în general nu era unul doar contemplativ speculativ, ci era un isihasm al rugăciunii și al acțiunii. Acest duh al isihasmului românesc s-a văzut și la Sfântul Calinic de la Cernica, el însuși un ucenic indirect al Sfântului Paisie de la Neamț. La Neamț se traducea în limba română și din limba română în limba slavonă astfel că la Neamț s-a tradus pentru prima dată Filocalia în limba slavonă și a fost publicată în 1793 la Sankt Petersburg, cu un an înainte de trecerea la cele veșnice a Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Marele scriitor Dostoievski, influențat de traducerile Sfinților Părinți filocalici, a spus că iadul sau raiul începe în inima omului. Raiul și iadul depind de relația noastră cu Dumnezeu și așa cum spunea un mistic este mai bine să fii cu Hristos în iad decât fără El în Rai căci unde este El acolo este Raiul. Deci, această prezență a Împărăției lui Dumnezeu prin Duhul Sfânt în inimile oamenilor era scopul principal, al gândirii, al rugăciunii și al înfăptuirii isihaste. Isihasmul a avut consecințe sociale foarte puternice pentru că a luminat cultura popoarelor ortodoxe și a trezit dorul de a cunoaște mai bine operele Sfinților Părinți”.

La final, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a dăruit părintelui paroh, părintele protoiereu de la Protoieria III Capitală Dinu Pompiliu o cruce de binecuvântare confecționată în atelierele Patriarhiei Române, noua ediție a Sfintei Evanghelii cu icoane color și primul volum al Proloagelor, iar pentru biblioteca parohiei mai multe cărți.

Totodată, Preafericirea Sa a mulțumit părintelui arhimandrit Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț care a oferit un dar prețios și anume, un fragment din moaștele Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț, care au fost așezate într-o raclă sfințită astăzi în Paraclisul istoric al Reședinței Patriarhale. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a menționat că aceasta este prima biserică din Capitală sau din Țara Românească cu hramul Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț.

La rândul său părintele paroh protoiereu Dinu Pompiliu a mulțumit Patriarhului României pentru faptul că a ajutat la aducerea sfintelor moaște de la Mănăstirea Neamț, dar și pentru prezența în această seară la parohia Șerban Vodă și a oferit în dar Preafericirii Sale o icoană cu Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț și un album cu activitatea parohiei.

Credincioșilor prezenți la această mare sărbătoare Patriarhul României le-a oferit iconițe cu chipul Sfântului Paisie de la Neamț.

Comentarii Facebook


Știri recente