Astăzi, 18 mai 2009, la Reședința Patriarhală, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, l-a primit pe Excelența Sa Domnul Noël A. Kinsella, Președintele Senatului Canadei, aflat într-o vizită oficială în România împreună cu o delegație parlamentară, la invitația Senatului României.
La întrevedere a mai participat Excelența Sa Doamna Marta Moszczenska, ambasadorul Canadei la București.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a apreciat relațiile tradiționale de prietenie dintre cele două țări și a salutat exemplul de respectare, de către autoritățile canadiene, a drepturilor, tradițiilor și credințelor religioase ale tuturor celor care s-au stabilit în Canada. În acest sens, Preafericirea Sa consideră că cele 22 de parohii ortodoxe românești din Canada, aflate în comuniune spirituală cu Patriarhia Română, se bucură de toate drepturile și libertățile, ceea ce le asigură păstrarea identității culturale și spirituale, ca expresie a multiculturalității Canadei.
La rândul său, Domnul Noël A. Kinsella a menționat preocuparea autorităților canadiene pentru păstrarea specificității fiecărui grup etnic stabilit în Canada, realitate consfințită și prin Constituția țării și care asigură relații foarte bune între toți cetățenii canadieni.
În continuare, Președintele Senatului Canadei s-a arătat interesat de relațiile dintre Stat și Culte în România, de viața religioasă și de etnia rromă.
Patriarhul României a apreciat că, în țara noastră, după 1989, se respectă autonomia cultelor față de Stat, dar și a Statului față de culte, principiu stabilit prin Legea Cultelor – una dintre cele mai echilibrate din Europa, care îmbină experiența statelor moderne cu tradiția românească. Potrivit acestei legi, în România, Cultele sunt considerate factori ai păcii sociale și cooperează cu autoritățile de stat pentru binele societății.
S-a exprimat de ambele părți dorința ca tineri teologi români să studieze în Canada, iar tineri canadieni de origine română să studieze teologia în România.
BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE