Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în vizită la Mănăstirea Humor

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a vizitat, sâmbătă, 20 august, Mănăstirea Humor din județul Suceava. Vizita Preafericirea Sale în Bucovina a început încă de ieri seară, vizită în cadrul căreia va sfinți, duminică, 21 august, Biserica „Nașterea Maicii Domnului”, din orașul Gura Humorului, județul Suceava.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel însoțit de Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului au fost întâmpinați în dimineața acestei zile de Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților și de obștea Mănăstirii Humor, după cum a precizat corespondentul Radio TRINITAS, Lucian Ducan. În biserica mănăstirii, au fost înălțate rugăciuni de mulțumire, după care Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru prezența în Bucovina în aceste zile, apoi a prezentat situația lucrărilor de restaurare de la Mănăstirea Humor: „După cum vedeți, se lucrează la curățirea de fum și consolidarea tencuielilor, cu multă jertfă din partea mănăstirii. În primul rând, ne-am gândit ca să contribuim la protejarea acestor opere de artă, a acestor sfinte icoane, și să construim o biserică de lemn în incinta mănăstirii, ca în timpul iernii acolo să se săvârșească slujbe pentru a evita producerea condensului. S-a săvârșit lucrarea acestei biserici din incinta mănăstirii, numai prin jertfa Arhiepiscopiei și a sfintei mănăstiri”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Pimen.

În continuare, a urmat cuvântul Preafericitului Părinte Daniel care a evocat frumusețea Mănăstirii Humor: „Ne bucurăm că Dumnezeu ne-a ajutat să venim și la această mănăstire pe care am vizitat-o de mai multe ori în trecut, dar care acum se află într-o stare de restaurare. Această mănăstire este un simbol al demnității și măestriei geniului creștin-ortodox românesc. Această frumusețe care dăinuie este o frumusețe care însă nu are un scop în sine. În Biserică frumosul nu are un scop în sine, ci este o chemare la a dobândi frumusețile cele netrecătoare din Împărăția Cerurilor”, informează TRINITAS TV.

De asemenea, Preafericirea Sa a apreciat eforturile depuse de obștea Mănăstirii Humor pentru restaurarea picturii și a făcut o paralelă între refacerea picturii unei bisericii și curățirea duhovnicească a omului: „Este o legătură între restaurarea picturilor bisericii și înnoirea duhovnicească a omului, prin lacrimile pocăinței, începutul bun în viață și prin lumina care se adună în suflet în timpul rugăciunii, citirii Sfintei Scripturi, scrierilor sfinților, vieților sfinților și prin săvârșirea faptelor bune. Această lucrare sfântă a picturii nu este doar o podoabă, ci, în primul rând, o mărturisire a credinței, un îndemn la rugăciune și la viață sfântă. Sfinții din icoane sunt învățătorii noștri, dar mai ales sunt rugătorii noștri”.

La final, s-au vizitat și celelalte clădiri din incinta Mănăstirii Humor.

Comentarii Facebook


Știri recente