Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Duminica a XI-a după Rusalii a rostit un cuvânt de învățătură în Paraclisul din Reședința Patriarhală cu hramul „Sfântul Grigorie Luminătorul”

În Duminica a XI-a după Rusalii, în Biserica Ortodoxă s-a citit Pilda datornicului nemilostiv, o pildă despre iertare, despre atitudinea omului față de Dumnezeu și față de semeni. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit un cuvânt de învățătură în Paraclisul patriarhal ‘Sfântul Grigorie Luminatorul’, explicând înțelesurile duhovnicești ale acestei parabole.

Preafericirea Sa a explicat că Dumnezeu este iertător, însă poate fi și drept atunci când noi nu suntem drepți. ‘Pedepsele care vin de la Dumnezeu asupra oamenilor nu sunt făcute ca semn al răzbunării lui Dumnezeu, ci ca încercare de îndreptare a omului păcătos în baza dreptății lui Dumnezeu. Dumnezeu este iertător și îndreptător. Este iertător celor ce se pocăiesc și îndreptător celor care stau în nepăsare duhovnicească’, a explicat Patriarhul României după cum ne informează ‘Ziarul Lumina’.

De asemenea, Întâistătătorul Bisericii noastre a explicat că, atunci când iertăm, trebuie să o facem din toată inima, adică atunci când iertăm greșelile cuiva, trebuie să le și uităm. Pentru a ierta din inimă, însă, trebuie să avem inimă milostivă și aceasta se dobândește numai prin prezența harului lui Dumnezeu cel Milostiv în sufletul omului, a explicat Preafericirea Sa. Iertarea pe care ne-o dă Dumnezeu este atât de mare, încât noi nu am putea niciodată să plătim pentru ea. Și dacă Dumnezeu ar fi drept cu noi pentru tot ce îi greșim, nu am mai ajunge niciodată în Împărăția Cerurilor. ‘Darul vieții, al nemuririi sufletului și al chemării omului la dobândirea vieții veșnice este atât de mare, încât noi niciodată nu-l putem plăti. Dacă Dumnezeu nu ar ierta păcatele oamenilor, nimeni dintre oameni nu s-ar mântui. Dar dacă Dumnezeu iartă păcatele oamenilor, vrea ca și oamenii cărora li s-au iertat păcatele să fie și ei milostivi și iertători’, a explicat Preafericitul Părinte Daniel.

Criza familiei se naște tot din lipsa iertării

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a explicat și legătura dintre problemele societății actuale și iertare. ‘Vedem astăzi că din lipsă de iertare foarte multe familii se dezmembrează, divorțează soț de soție sau soție de soț. Din lipsă de iertare se înrăutățesc relațiile dintre părinți și copii, între copii și părinți, între rude, între vecini, între colegii de la locul de muncă. Atunci când dorința de răzbunare depășește capacitatea de iertare, viața unei familii sau a unei comunități se transformă în iad, însă, prin iertare, limităm răul. Stingem ura și dorința de răzbunare și atunci viața devine o binecuvântare. Oamenii care se urăsc și încearcă tot timpul să se pedepsească reciproc nu trăiesc o stare liniștită, au inima tot timpul plină de venin, de răutate, și așa ajung și să își pericliteze sănătatea sufletească și trupească. Consecințele iertării sunt pozitive. Iertarea aduce binecuvântare în viața omului și în relațiile dintre oameni, iar neiertarea înseamnă o înrăutățire a relațiilor dintre oameni’, a evidențiat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Comentarii Facebook


Știri recente