Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împlinește astăzi vârsta de 59 de ani

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împlinește astăzi, 22 iulie, vârsta de 59 de ani. Preafericirea Sa își va aniversa ziua de naștere în familie, la sora Preafericirii Sale, Prof. Floare Vișan Ciobotea. Mesajele de felicitare pentru Întâistătătorul Bisericii noastre pot fi înmânate direct la Reședința patriarhală sau pe adresa de e-mail [email protected], ori la numărul de fax: 021.406.71.62.

Precizăm că zilele oficiale de aniversare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel sunt: ziua de 30 septembrie, data întronizării Preafericirii Sale în demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, precum și 17 și 18 decembrie, de sărbătoarea Sfântului Prooroc Daniel și a Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul.

Preafericitul Părinte Dr. Daniel Ciobotea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române s-a născut la data de 22 iulie 1951, în satul Dobrești, comuna Bara, județul Timiș, al treilea copil în familia învățătorului Alexie și Stela Ciobotea. Școala primară a urmat-o în satul natal (1958-1962), Dobrești, iar gimnaziul în localitatea Lăpușnic (1962-1966), județul Timiș. În 1966 începe cursurile liceale în orașul Buziaș, pe care le continua în municipiul Lugoj, la Liceul „Coriolan Brediceanu” (1967-1970).

După absolvirea examenului de bacalaureat se înscrie ca student la Institutul Teologic Universitar Ortodox din Sibiu (1970-1974), unde susține și Teza de licență în teologie (Noul Testament).

În perioada 1974-1976 frecventează cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar Ortodox din București, Secția Sistematică, sub îndrumarea Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae. Își continuă studiile în străinătate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestantă a Universității de științe Umane din Strasbourg (Franța) și doi ani la Universitatea „Albert Ludwig” din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolică (Germania).

În 15 iunie 1979 își susține teza de doctorat la Universitatea din Strasbourg, intitulată: Réflexion et vie chrétiennes aujourd’hui. Essai sur le rapport entre la théologie et la spiritualité (424 p). Teza a fost pregătită sub îndrumarea a doi reputați profesori francezi: Gerard Ziegwald și André Benoît și a primit calificativul maxim. Devine astfel doctor al Universității din Strasbourg.

O versiune extinsă a acestei teze a fost pregătită sub îndrumarea mentorului său, Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae și a fost susținută la 31 octombrie 1980 la Institutul Teologic Universitar Ortodox din București sub titlul: Teologie și spiritualitate creștină. Raportul dintre ele și situația actuală.

În urma examenului oral și a susținerii tezei, doctorandul Dan-Ilie Ciobotea a fost declarat Doctor în teologie ortodoxă, de asemenea, cu calificativul maxim. Pr. Prof. Dr. D. Stăniloae a spus cu acest prilej: „Examenul tezei a dovedit Comisiei de examinare că are în fața sa un candidat bine pregătit, bine informat și mai ales pătruns de dorința și râvna de a trăi o viață teologică de adâncime duhovnicească. Nouă asemenea oameni ne trebuie, oameni care să trăiască în învățătura Bisericii noastre. Spiritualitatea adevărată a preotului aceasta este: să trăiască în așa fel încât să poată răspunde și întrebărilor omului de azi, dar să rămână și preot adevărat. Cu o preoțime fără cultură teologică și fără trăirea demnității și misiunii sublime a preoției se va ajunge la îndepărtarea poporului credincios de Biserică.”

În 1987 intră în viața monahală la Mănăstirea Sihăstria, Jud. Neamț, cu numele Daniel, avându-l ca naș de călugărie pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Cleopa Ilie. Este hirotonit ierodiacon la 14 august 1987 și ieromonah la 15 august 1987. În 1988 este hirotesit protosinghel și numit Consilier Patriarhal, Director al Sectorului „Teologie Contemporană și Dialog Ecumenic”. Tot în anul 1988 devine Conferențiar la Catedra de Misiune Creștină a Institutului Teologic Universitar Ortodox din București.

Este ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, cu titlul de Lugojanul și este hirotonit arhiereu la 4 martie 1990. La 7 iunie 1990 este ales Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Întronizarea s-a făcut la 1 iulie 1990. A desfășurat o bogată activitate pastoral-misionară, culturală și social-filantropică în perioada 1990-2008, în demnitatea de Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

La 12 septembrie 2007 Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales în funcția de Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Munteniei și Dobrogei, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române și Locțiitor al Tronului Cezareei Capadociei. Întronizarea Preafericitului Patriarh Daniel s-a făcut duminică, 30 septembrie 2007, la Catedrala patriarhală din București.

În activitatea sa de până acum, Patriarhul Daniel s-a remarcat ca fondator de instituții, publicații, organizator de simpozioane, colocvii, congrese și expoziții, inițiator, sprijinitor și coordonator a numeroase programe sociale, culturale și educative. A înființat și susținut mai multe instituții de învățământ teologic, facultate și seminarii, mai multe asociații social-filantropice și centre cultural-pastorale, atât în Moldova unde a fost arhipăstor 17 ani, cât și în Arhiepiscopia Bucureștilor. O grijă deosebită a arătat pentru monahism, numărul mănăstirilor și schiturilor crescând în timpul păstoririi Preafericirii Sale.

La București, Patriarhul Daniel a spus bazele primului Centru de presă al Bisericii Ortodoxe Române, BASILICA, care cuprinde Radio TRINITAS, TV TRINITAS, ‘Ziarul Lumina’, Agenția de știri ‘BASILICA’ și Biroul de presă al Patriarhiei Române.

Patriarhul nostru deține mai multe funcții și onoruri, cum ar fi cea de membru titular al Academiei Internaționale de Științe Religioase de la Bruxelles, și a obținut mai multe titluri și distincții. Este Doctor Honoris Causa al mai multor universityăți din țara noastră, precum și al Universității Catolice ‘Sacred Heart’, Fairfield, Connecticut – S.U.A., iar la 30 septembrie 2007, când a fost întronizat ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, a primit, din partea Președintelui Traian Băsescu, Ordinul ‘Steaua României’ în grad de mare Cruce.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a fondat mai multe publicații și a participat la peste 100 de simpozioane, congrese, conferințe, colocvii sau întruniri naționale și internaționale și a publicat mai multe volume. Este autorul a peste 1000 de articole, studii în română, franceză, engleză și germană, cuvântări și prefețe. Mai multe studii și articole au apărut în alte limbi, după cum ne informează ‘Ziarul Lumina’.

Într-un interviu acordat postului Radio TRINITAS, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a vorbit despre bogata activitate pastoral-misionară, culturală și social-filantropică desfășurată, în cei 17 ani de păstorire a Preafericitului Părinte Daniel în scaunul mitropolitan de la Iași: „Preafericitul Părinte Daniel, chemat la Moldova, a reînnoit totul. Mai ales sfinții, care au fost aleșii lui Dumnezeu, au fost repuși în cinstea cuvenită, pentru că s-au făcut foarte multe canonizări în partea Moldovei. Instituțiile social-culturale care au fost create, spitale, refacerea Catedralei, toate sunt niște lucruri extraordinare care nu reprezintă altceva decât o trudă deosebită, dar o dragoste și o competență, pentru că dragostea față de Hristos este unită cu competența și cu dăruirea pe care Preafericitul a dovedit-o tot timpul”.

De asemenea, referitor la componentele Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române, Centru de presă fondat de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Înaltpreasfinția Sa a spus: „Acestea sunt mijloace pastorale extraordinare care aduc noutatea acestei lucrări pe care Biserica trebuie să o împlinească astăzi cu alte mijloace. Întreaga activitate a Bisericii este oglindită zilnic, este urmărită și este făcută cunoscut tuturor credincioșilor din Biserică pentru ca să se exprime în același timp și unitatea în această acțiune. Toate aceste nu sunt decât niște lucruri pilduitoare la acest moment aniversar. Fiecare dintre noi, începând cu ierarhi, apoi cu preoții, apoi cu credincioșii noștri suntem alături de Întâistătătorul Bisericii noastre”.

Comentarii Facebook


Știri recente