Preafericitul Părinte Patriarh Daniel: „Icoana este mărturia credinței noastre că Hristos cel nevăzut s-a făcut văzut”

Duminica de astăzi, prima din Postul Mare, este numită și Duminica Ortodoxiei sau a dreptei credințe. Instituită în secolul al IX-lea, această sărbătoare este închinată biruinței credințe asupra celor care nu cinsteau icoanele și asupra tuturor ereziilor.

În cuvântul de învățătură rostit astăzi, 21 februarie, la Catedrala Patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat că dreapta credință înseamnă, în primul rând, mărturisirea lui Iisus Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu: „Mărturisirea cea dreaptă, sau dreapta credință, înseamnă nu mărturisirea a ceea ce vedem cu ochii trupești, ci mărturisirea a ceea ce este dincolo de vederea cu ochii trupești și anume ceea ce vedem cu ochii duhovnicești. Cu ochii trupești Natanail a văzut pe Iisus din Nazareth ca un om, a văzut un om limitat în spațiu cu trup omenesc trecător, dar a mărturisit pe Dumnezeu cel necuprins și netrecător, pe Dumnezeu cel veșnic, pe Fiul lui Dumnezeu cel veșnic, Cel necuprins și nevăzut. Deci, a văzut cu ochii trupești un om și a mărturisit pe Dumnezeu Omul, aceasta este dreapta credință”, informează Radio TRINITAS.

Mărturisirea adevărului dumnezeirii lui Hristos dar și a Învierii Lui sunt două condiții esențiale pentru a dobândi mântuirea. Mărturisirea astfel făcută este răsplătită prin vederea anticipată a slavei Împărăției Cerurilor.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mai spus că prin icoane se mărturisește Dumnezeu cel nevăzut, Care S-a făcut văzut: „Ortodoxia este totodată Biserica adevărului mărturisit prin cuvinte și este Biserica cea adevărată în care credința este mărturisită și prin icoane, sub formă vizibilă. De aceea, icoana nu este o simplă podoabă în Biserică, ci este mărturia credinței noastre că Hristos cel nevăzut s-a făcut văzut. Cel Care nu avea trup a luat trup omenesc pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire. În concluzie, cine nu cinstește icoanele nu poate fi ortodox, pentru că mărturisirea se face prin cuvânt și prin icoană”.

Comentarii Facebook


Știri recente