Preafericitul Părinte Patriarh Daniel: „Hristos dăruiește bucuria iertării și lumina înfierii”

Ieri, în duminica a II-a din Postul Mare, a Sfântului Grigorie Palama, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat la Sfânta Liturghie oficiată la Mănăstirea Jercălăi din județul Prahova, informează cotidianul ‘Ziarul Lumina’. Preafericirea Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat semnificația prăznuirii marelui ierarh, explicând totodată minunea vindecării slăbănogului din Capernaum.

Întâistătătorul Bisericii noastre a explicat motivul pentru care este sărbătorit Sfântul Grigorie Palama în duminica a doua din Postul Mare și a menționat câteva date esențiale despre viața, activitatea și importanța acestui sfânt pentru Biserica Ortodoxă.

„Sfântul Grigorie Palama apare ca mare dascăl al rugăciunii și al luminii dumnezeiești, tocmai în această a doua duminică a urcușului duhovnicesc spre lumina Sfintelor Paști, ca să ne arate că, odată cu mărturisirea dreptei credințe, trebuie să intensificăm, să sporim tot mai mult rugăciunea noastră, pentru noi, dar și pentru alții. Să ne rugăm pentru sănătatea și mântuirea noastră, dar și pentru a celor dragi din famiilie noastre, a vecinilor, a rudelor și a tuturor oamenilor pentru care nu mai are cine să se roage sau ei înșiși nu se mai pot ruga, fiind prea bolnavi sau prea suferinzi, deoarece această nădejde care izvorăște din rugăciune îi întărește foarte mult. Sfântul Grigorie Palama nu este rânduit ca să fie pomenit astăzi doar pentru că a fost un mare învățat ci pentru că a fost un mare rugător și în același timp a apărat pe cei care se roagă, pe monahii isihaști pe care i-a numit profeții Împărăției Cerurilor, pentru că unii dintre ei s-au învrednicit încă din lumea acesta să guste slava luminii neapuse, neînserate din Împărăția Cerurilor, lumina Taborului”, a spus PF Părinte Patriarh Daniel.

Preafericirea Sa a specificat că poporul român are o afinitate desoebită pentru personalitatea Sfântului Grigorie Palama, dată, pe de o parte, de faptul că a trecut la Domnul în același an în care s-a înființat Mitropolia Țării Românești, adică în 1359, iar pe de altă parte, de faptul că monahii români au fost foarte receptivi la mișcarea isihastă, al cărei principal exponent a fost Sfântul Grigorie. Legătura strânsă dintre Sfântul Grigorie Palama și poporul român reiese și datorită faptului că primul teolog care a descoperit valoarea deosebită a scrierilor acestui sfânt a fost un român: părintele Dumitru Stăniloae.

Preafericitul Părinte Patriarh a făcut legătura cu învățătura Evangheliei care s-a citit la Sfânta Liturghie și a subliniat importanța rugăciunii pentru ceilalți oameni și necesitatea postului și a faptelor bune. „Evanghelia de astăzi ne arată că, odată cu dreapta credință, cu rugăciune multă, trebuie și pocăință. Trebuie să intensificăm și spovedania, să ne spovedim mai des, să ne pocăim mai mult pentru păcatele noastre, mai ales în această perioadă, când toată Biserica se pocăiește”. Patrarhul Românei a explicat că Mântuitorul nostru Iisus Hristos ne arată în Evanghelia de astăzi că „bolile noastre vin adesea ca urmare a păcatelor pe care le-am săvârșit și pentru care nu ne-am pocăit. Dar atunci când vine suferința bolii, aceasta îl predispune pe om la pocăință”.

În final a arătat de asemenea că „dacă mergem cu credință la Hristos atunci când suntem păcătoși sau bolnavi din cauza păcatelor, El dorește să ne vindece și, în același timp, dorește să ne înfieze, să ne arate dragostea părintească a lui Dumnezeu Tatăl. Hristos vindecă direct și discret, vindecă având o deosebită compătimire, o împreună -suferință cu cel bolnav și cu cel căzut, pentru a-l ridica și pentru a-i dărui bucuria iertării și lumina înfierii”.

Comentarii Facebook


Știri recente