Preafericitul Părinte Patriarh Daniel: „Femeia samarineancă preînchipuie multele popoare păgâne care prin credința lor în Hristos vor intra în Biserică”

În toate Bisericile Ortodoxe s-a citit astăzi, 2 mai, în Duminica a V-a după Sfintele Paști, pericopa evanghelică care ne prezintă întâlnirea Mântuitorului cu femeia samarineancă la fântâna lui Iacob. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat la Sfânta Liturghie în Paraclisul „Sfântul Grigorie Luminătorul” din Reședința Patriarhală, informează Radio TRINITAS.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor Preafericirea Sa a explicat care este semnificația întâlnirii dintre Domnul Iisus Hristos și femeia samarineancă: „Mântuitorul Iisus Hristos în această Evanghelie vorbește în mod deosebit despre importanța apei celei vii, adică despre importanța harului mântuitor care izvorăște din Dumnezeu. Evanghelia ne arată trei lucruri deosebite cu o semnificație profundă pentru viața noastră. Și anume, în primul rând Mântuitorul Iisus Hristos schimbă atitudinea oamenilor între ei, în relațiile dintre ei. În al doilea rând schimbă viața omului păcătos într-o viață duhovnicească, curată și sfântă. Și în al treilea rând cheamă la mântuire pe toți oamenii, indiferent de credință și de etnie. Îi cheamă la El ca să creadă în El și să dobândească mântuirea și viața veșnică”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat și dimensiunea misionară a femeii samarinence după întâlnirea cu Mântuitorul Iisus: „Femeia samarineancă devine o misionară. Ea preînchipuie, prefigurează multele popoare păgâne care prin credința lor în Hristos vor intra în Biserică. De unde știm acest lucru? Așa cum ne arată Fericitul Augustin femeia misionară, trimisă de Mântuitorul Hristos prin lucrarea harului mântuitor în sufletul ei, reprezintă adunarea tuturor popoarelor care cred în Hristos, alături de iudei în Biserica lui Hristos. Și misiunea aceasta, convertirea, lucrarea aceasta este numită ‘seceriș’ în Evanghelie. Și deși nu era timpul secerișului El spune Iată, ridicați ochii și vedeți holdele albe care sunt gata spre seceriș (Ioan 4, 35). Nu era vorba de spice, ci de mulțimea samarinenilor care prin femeia samarineancă, în care lucra acum harul mântuitor al lui Hristos, se vor converti, vor crede în Hristos”.

Comentarii Facebook


Știri recente