Preafericitul Părinte Patriarh Daniel: „Dumnezeu iartă greșelile oamenilor, dar nu trece cu vederea nesimțirea lor duhovnicească și nerecunoștința lor”

În toate Bisericile Ortodoxe s-a citit astăzi, 8 august, în Duminica a XI-a după Rusalii, pericopa din Evanghelia după Matei, capitolul XVIII-lea, versetele de la 23 la 35 care ne prezintă Pilda datornicului nemilostiv.

În cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, în Paraclisul „Sfântul Grigorie Luminătorul”, al Reședinței Patriarhale din București, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat învățăturile ce reies din fragmentul evanghelic de astăzi: „Dumnezeu iartă greșelile oamenilor, dar nu trece cu vederea nesimțirea lor duhovnicească și nerecunoștința lor. De aceea, Dumnezeu arătă dreptatea Sa pentru îndreptarea lor și ceea ce ei nu au făcut de bunăvoie vor face prin constrângere. Pedepsele care vin de la Dumnezeu asupra oamenilor nu sunt făcute ca semn al răzbunării lui Dumnezeu, ci ca încercare de îndreptare a omului păcătos în baza dreptății lui Dumnezeu. Dumnezeu este iertător și îndreptător. Este iertător celor ce se pocăiesc și îndreptător celor care stau în nepăsare duhovnicească. Evanghelia aceasta a iertării este și o Evanghelie a dreptății și a îndreptării. Adesea este greu să ierți printr-o simplă exprimare formală. Se poate ierta chiar și așa, dar Mântuitorul ne cere să iertăm din toată inima, adică atunci când am iertat greșelile cuiva, le-am și uitat. Pentru a ierta din inimă trebuie să avem inimă milostivă și aceasta se dobândește numai prin prezența harului lui Dumnezeu cel Milostiv în sufletul omului. De aceea, iertarea greșelilor începe prin rugăciunea pentru alții, pentru cei cărora ar trebui să le iertăm greșelile”, informează Radio TRINITAS.

Comentarii Facebook


Știri recente

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei şi Romanaţilor

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează sâmbătă primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei.  Patriarhul Daniel i-a transmis PS Sebastian un mesaj de felicitare. Preasfinţitul Părinte Sebastian s-a născut în 5 noiembrie 1966, în…