Preafericitul Părinte Patriarh Daniel: „deodată cu mărturisirea dreptei credințe trebuie să intensificăm mai mult rugăciunea pentru noi și pentru alții”

Biserica Ortodoxă s-a aflat astăzi, 28 februarie, în a doua Duminică a Postului Mare. În cadrul Sfintei Liturghii s-a citit pericopa scripturistică desprinsă din Sfânta Evanghelie după Marcu, capitolul al II-lea, versetele de la 1 la 12, în care se relatează Vindecarea slăbănogului din Capernaum.

Despre înțelesul duhovnicesc al acestei pericope a vorbit Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în cuvântul de învățătură rostit la Mânăstirea „Sfânta Maria” – Jercălăi, din județul Prahova: „Evanghelia Duminicii de astăzi ne arată că deodată cu dreapta credință, cu rugăciune multă trebuie și pocăință, trebuie să intensificăm și spovedania, să ne spovedim mai des, să ne pocăim mai mult pentru păcatele noastre, mai ales în această perioadă. Sigur, toată viața trebuie să ne pocăim, dar mai ales în timpul Postului Mare când toată Biserica se pocăiește. Mântuitorul Iisus Hristos ne arată, în Evanghelia de astăzi, că adesea bolile noastre vin ca o urmare a păcatelor pe care le-am săvârșit și nu le-am mărturisit. Dar atunci când vine suferința bolii, suferința îl predispune pe om la pocăință, informează Radio TRINITAS”.

Această Duminică, a doua din post, a fost închinată Sfântului Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului.

De asemenea, Preafericirea Sa a evidențiat rolul rugăciunii în viața noastră și ne-a arătat ca exemplu vrednic de urmat pe Sfântul Grigore Palama: „Sfântul Grigore Palama apare ca mare dascăl al rugăciunii și al luminii dumnezeiești, tocmai în această a doua Duminică a urcușului duhovnicesc spre lumina Sfintelor Paști, ca să ne arate că deodată cu mărturisirea dreptei credințe trebuie să intensificăm și mai mult rugăciunea pentru noi și pentru alții. Să ne rugăm pentru sănătatea și pentru mântuirea noastră, dar și pentru a celor dragi din familie, a vecinilor, a rudelor și a tuturor oamenilor pentru care nu mai are cine să se roage, sau ei însuși nu se mai pot ruga fiind prea bolnavi sau prea suferinzi. Această nădejde care izvorăște din rugăciune îi întărește foarte mult. Deci, Sfântul Grigore Palama nu este rânduit să fie pomenit astăzi doar pentru că a fost un mare învățat, ci pentru că a fost un mare rugător și în același timp a apărat pe cei care se roagă, pe monahii sihaștrii sau isihaști, pe care i-a numit «profeții Împărăției Cerurilor», pentru că unii dintre ei s-au învrednicit ca încă din lumea aceasta să guste slava Luminii neapuse, neînserate, din Împărăția Cerurilor, Lumina Taborului”.

Comentarii Facebook


Știri recente