Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, cetățean de onoare al județului Bacău

Sute de băcăuani l-au așteptat duminică, 13 septembrie 2009, pe Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Catedrala „Înălțarea Domnului” din Bacău, informează ziarullumina.ro. Întâistătătorul Bisericii noastre a fost întâmpinat în poarta măreței catedrale, aflate încă în construcție, de un sobor de peste 100 de preoți și de autoritățile locale. În demisolul sfântului lăcaș a avut loc o slujbă de mulțumire pentru Patriarhul României, la care au participat Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Mitropolit Nifon al Arhiepiscopiei Târgoviștei și exarh patriarhal, Preasfințitul Calinic, Episcopul Argeșului și Muscelului, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Ioachim Bacăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. La final, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a amintit în prima parte a cuvântului său de festivitatea de proclamare și ridicare a Episcopiei Romanului la rangul de Arhiepiscopie, care a avut loc în aceeași zi, urmând ca mai apoi să prezinte câteva date istorice referitoare la Catedrala „Înălțarea Domnului”, amintind faptul că edificiul a fost construit de toți băcăuanii, însă investițiile sunt în grija Consiliului Județean Bacău.

Apoi, domnul Dragoș Benea, președintele Consiliului Județean Bacău i-a oferit Preafericitului Părinte Daniel titlul de cetățean de onoare al județului Bacău, alături de un dar simbolic reprezentând un munte de sare, în miniatură. Părintele Patriarh a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificația zidirii unei biserici, apreciind, în același timp, jertfelnicia celor care au zidit Catedrala din Bacău. „Această catedrală este un simbol al libertății folosite pentru apropierea de Dumnezeu și pentru ridicarea în demnitate a poporului creștin-ortodox din acest municipiu și din acest județ. Când se ridică o biserică, se înalță demnitatea comunității care o zidește și se construiește tainic în sufletele celor care participă la înălțarea ei. Biserica din suflet marchează pe ctitori, pe cei care au zidit-o, pe cei care au înfrumusețat-o pentru veșnicie. Atunci când se zidește o biserică, este nevoie de multă jertfă, dar în ziua sfințirii trebuie să se uite greutățile și toate ostenelile, pentru că se primește în schimb bucuria sfântă a sfințirii ei. Această catedrală este mare, frumoasă, printre cele mai mari în construcție din Europa Răsăriteană”, a spus Preafericitul Daniel, care a oferit Catedralei „Înălțarea Domnului” o cruce de binecuvântare, o Biblie, precum și alte volume.

A urmat un Trisaghion la mormântul vrednicului de pomenire Episcop Ioachim Mareș, la care au asistat toți ierarhii, preoții și credincioșii prezenți.

Lucrările de ridicare a Catedralei „Înălțarea Domnului” au început după 1990, cu binecuvântarea și la inițiativa Episcopului Ioachim Mareș, înmormântat la demisolul acestui sfânt lăcaș. Părintele Patriarh a vizitat șantierul Catedralei din Bacău pentru a vedea stadiul lucrărilor, iar apoi, în aplauzele mulțimii de credincioși, Preafericirea Sa a plecat spre București, încheindu-și astfel vizita canonică în Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

Comentarii Facebook


Știri recente