Preafericitul Părinte Patriarh Daniel: „Canonul Sfântului Andrei Criteanul este o școală a pocăinței”

În bisericile ortodoxe s-a oficiat în seara acesta, slujba Canonului celui Mare, al Sfântului Andrei Criteanul. Această slujbă este specifică Postului Sfintelor Paști și se săvârșește în prima săptămână din Post, în primele patru zile. La Catedrala Patriarhală din București, slujba a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Postul Mare înseamnă pocăință și rugăciune pentru toată Biserica, a spus Preafericirea Sa, în cuvântul de învățătură: „Perioada Postului Mare sau Postului Sfintelor Paști este mai întâi de toate o perioadă de rugăciune și pocăință. Postul este însoțit de rugăciune și rugăciunea este însoțită de pocăință. Postirea ne predispune la rugăciune mai multă, rugăciune smerită. Cu cât ne rugăm mai mult cu atât ne hrănim mai mult din prezența Harului lui Dumnezeu, din prezența iubitoare a lui Hristos, care ascultă rugăciunea smerită însoțită de post. Prin aceasta se hrănește mai mult sufletul nostru, rugăciunea este o hrană a sufletului, ea luminează mintea, încălzește inima și întărește voința ca să iubim mai mult pe Dumnezeu, să ne aducem mai des aminte de El, să-I mulțumim pentru darul vieții și să-I cerem mântuirea ca viață veșnică”.

Canonul cel Mare este un îndemn la pocăință și îndreptare, o școală a pocăinței, a mai spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române: „Canonul Sfântului Andrei Criteanul este un ajutor pentru că ne aduce în față o mulțime de drepți și o mulțime de păcătoși din Sfânta Scriptură. Drepții care trăiesc potrivit voii lui Dumnezeu, care se bucură de binecuvântarea lui Dumnezeu și o mulțime de păcătoși. Însă păcătoșii se împart în două categorii: cei ce se pocăiesc și cei care nu se pocăiesc. Pocăința este modul de salvare a păcătoșilor, mântuirea vine prin pocăință de aceea cântăm în această perioadă a Postului Sfintelor Paști: «Ușile pocăinței deschide – mi mie». Ușile pocăinței sunt ușile Împărăției lui Dumnezeu. Din această perspectivă Canonul Sfântului Andrei Criteanul este o școală a pocăinței, este o școală a luminării sufletului nostru întunecat prin păcat. Școala aceasta a pocăinței are ca scop iertarea păcatelor și dobândirea luminii învierii lui Hristos în sufletul nostru și a bucuriei Sfintelor Paști”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a îndemnat pe credincioșii ortodocși, să fie mai aproape de cei aflați in suferință, să citească și să se roage mai mult: „În această perioadă de pocăință trebuie să și citim mai mult din Sfânta Scriptură, din scrierile sfinților, să ne rugăm mai mult și să avem convorbiri duhovnicești cu oamenii din jurul nostru. Să îndemnăm și pe alții la rugăciune mai multă, familia noastră, și să unim cât putem postul și rugăciunea cu milostenia. Să facem milostenie, dacă nu avem bani sau hrană să oferim altora, să oferim un cuvânt bun, un cuvânt de încurajare, o vizită în casa unui bolnav, o vizită la spital ca să spunem celor ce se află singuri că nu sunt singuri pentru că Biserica îi pomenește în rugăciunile ei. Să le spunem că Hristos Domnul iubește pe toți cei care își aduc aminte de Dumnezeu și îi cer ajutorul Lui”.

Comentarii Facebook


Știri recente

Arhiepiscopia Bucureștilor va organiza spectacolul „Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor”

Sectorul Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor, va organiza Spectacolul cultural-artistic „Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor”, luni, 5 decembrie. Evenimentul va avea loc în Aula Magna Teoctist Patriarhul a Palatului Patriarhiei, începând cu ora 17:00.…