Preafericitul Părinte Patriarh Daniel: „Ar fi frumos ca data viitoare să sfințim Marele Mir în noua Catedrală’

La finalul Sfintei Liturghii Preafericitul Părinte Patriarh a mulțumit tuturor celor care au contribuit la prepararea și sfințirea Marelui Mir. De asemenea, Preafericirea Sa a vorbit despre întrebuințarea și semnificația Sfântului și Marelui Mir: „Sfântul și Marele Mir va fi folosit pentru mirungerea celor botezați, pentru sfințirea Bisericilor și pentru sfințirea Antimiselor. În mod deosebit ne aducem aminte acum de cei care au contribuit ca această lucrare sfântă și mare să poată fi realizată. Așa cum s-a spus de mai multe ori la Radio sau la Televiziune și în publicațiile noastre bisericești, acest Sfânt și Mare Mir conține o mulțime de mirodenii. Treizeci și opt de plante diferite cu esențe, cu arome deosebite care au fost fierte în untdelemn de măsline, ulei de măsline și vin alb. Vinul a fost oferit de către Arhiepiscopia Tomisului, iar uleiul de măsline a fost oferit de către Preasfințitul Episcop Siluan al Italiei, care este aici prezent împreună cu patronul care are cea mai curată și mai naturală producție de ulei de măsline, în înțelesul că nici măslinii nici uleiul nu sunt tratate cu produse chimice, ci sunt pur naturale. Și acest ulei este obținut prin presare la rece și este numit ‘extravergine’. Deci, cu totul curat. La acest untdelemn de măsline curat din Italia, pe care ni l-a oferit cu multă dragoste creștinească domnul Timo di Sabato, care este aici prezent, s-a adăugat și ulei de măsline oferit de către Înaltpreasfințitul Mitropolit Dionisios de Corint din Grecia. Și pentru că am primit din două părți am pus mai întâi ulei din Italia, de la Eparhia noastră de acolo, și am mai adăugat și ulei de măsline din Grecia. Și așa avem un ulei greco-roman, greco-latin pentru Patriarhia Română, deoarece și Biserica Ortodoxă Română este de credință răsăriteană și de limbă latină. Deci, noi am făcut o sinteză în acest untdelemn folosit pentru Marele Mir așa cum suntem noi o sinteză și o vocație de unitate, de apropiere, dintre creștinii din Răsărit și cei din Apus.

Deci, mulțumim Preasfințitului Siluan, mulțumim Înaltpreasfințitului Mitropolit Dionisios de Corint, care nu a putut veni aici pentru că are obligații în Eparhia sa și este o anumită depărtare din Grecia până aici, dar deja i-am trimis scrisoare de mulțumire. Îl considerăm un prieten al nostru și îi vom trimite o amforă cu Sfântul și Marele Mir care a fost zilele acestea pregătit, iar astăzi sfințit. Mulțumirile noastre se extind și spre alte persoane care ne-au ajutat să găsim ingredientele naturale și cele mai fine, mai frumos mirositoare pentru a cinsti de cuviință pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Fiindcă El se numește Marele Mir. ‘Hrisma’ în limba greacă este Mirul Mare și se vede legătura între ‘Hrisma’ și Hristos. Deci, El este unsul lui Dumnezeu Tatăl prin lucrarea Duhului Sfânt pentru ca toată lucrarea mântuitoare să fie o lucrare de refacere a comuniunii Preasfintei Treimi cu oamenii și a oamenilor cu Dumnezeu. De aceea suntem botezați în numele Sfintei Treimi și unși cu pecetea darurilor Duhului Sfânt pentru a fi sălaș al Preasfintei Treimi așa cum se spune în rugăciunile de sfințire a Marelui Mir.

Avem aici alături de noi și pe părintele arhimandrit Cais Sadic din Patriarhia Antiohiei și a întregului Orient, care a studiat mai mulți ani, cunoaște limba română și acum păstorește Comunitatea ortodoxă de arabi, nu numai din Siria, ci și din Iordania, din Egip, din alte țări cu populație arabă, dar aceștia sunt arabi ortodocși care se află în România peste o mie și ceva de ortodocși arabi. Și vine din când în când și le face slujbă în limba arabă, Liturghia Sântului Ioan Gură de Aur care era tot antiohian. Deci, părintele arhimandrit Quais Sadiq, care a slujit împreună cu noi, ne-a adus aromate de mare preț din Siria și Iordania, care au fost introduse în acest mir când s-a preparat în zilele precedente la Sfânta Mănăstire Antim din București. De asemenea am primit, din partea părintelui arhimandrit Ieronim de la Ierusalim mirul de nard care a fost turnat în dimineața aceasta în formă de semn al Sfintei Cruci în fiecare din cele 12 vase, înainte de binecuvântare și sfințire. Mirul de nard, acela despre care vorbește Evanghelia, mirul de nard de mare preț pe care Maria, sora lui Lazăr și sora Martei l-a arătat ca formă de cinstire, de prețuire și de recunoștință față de Mântuitorul nostru Iisus Hristos pentru Învierea din morți a prietenului Său Lazăr. Deci, facem legătura și cu Țara Sfântă și cu Palestina și cu tot Orientul creștin atunci când pregătim acest Mare Mir, care după sfințire devine Sfântul și Mare Mir. Am primit desigur, din Bulgaria, din Franța esențe, parfumuri și s-a mai scris și se va mai scrie despre toate țările din care noi am primit cele mai curate și frumoase mirodenii și esențe pentru ca acest Sfânt și Mare Mir să fie simbolul darurilor Duhului Sfânt, dar și al chemării la unitate creștină, al chemării la comuniune ortodoxă. Biserica Autocefală care a dovedit de-a lungul secolelor statornicie în dreapta credință și maturitate în misiune poate săvârși sfințirea Marelui Mir, dar același Mir sfânt care se săvârșește într-o Biserică Autocefală este egal cu Mirul Sfânt și Mare din celelalte Biserici Ortodoxe surori. În această Catedrală, așa cum s-a spus, însuși Patriarhul Ierusalimului Dositei, în prezența domnitorului martir Constantin Brâncoveanu, a sfințit Marele Mir la începutul secolului al XVIII-lea. Deci, noi avem o tradiție a sfințirii Mirului aici pe teritoriului României, fie de către Patriarh pe care noi l-am ajutat și ca semn de recunoștință ne-a oferit acest mare dar al Sfântului și Marelui Mir, fie de când suntem Biserică Autocefală de către Sinodul Bisericii Ortodoxe Române. Deci, mulțumim tuturor celor care ne-au ajutat. De asemenea, mulțumim în mod deosebit Înaltpreasfințitului Mitropolit Laurențiu care împreună cu alți ierarhi, mai ales cu Preasfințitul Episcop Vicar Patriarhal, Ciprian Câmpineanul în trei zile la rând au supravegheat lucrările împreună cu preoți și diaconi care au ajutat la aceste lucrări.

Este o lucrare mare, un eveniment sfânt și cineva ne spunea acum, către sfârșitul Liturghiei, că ar fi frumos ca data viitoare să sfințim Marele Mir în noua Catedrală. Poate deodată cu sfințirea Catedralei să facem și Sfințirea Marelui Mir. Așa să ne ajute Dumnezeu.

Acum însă un diacon va da citire ordinei sau dipticelor Eparhiilor noastre și un ierarh din fiecare Eparhie, acolo unde nu este Chiriarhul vine Episcopul Vicar sau Arhiereul Vicar, primește o amforă cu Sfântul și Marele Mir. O parte este din anul 2007 care a rămas și completat ca semn și legătura de continuitate cu cel sfințit astăzi. Și iată în ordinea aceasta în care se primesc amforele vom ieși apoi afară și ne oprim pe trepte pentru fotografie. Amforele sunt din inox și sunt argintate, au stema Patriarhiei pe ele, dar și numele fiecărei Eparhii. Aceste amfore cu capacitate de cinci litrii fiecare vor fi purtate în procesiune pe brațul stâng lângă inimă pentru ca mâna dreaptă să fie liberă pentru binecuvântare și după ce am făcut pe treptele Catedralei fotografia ca amintire a acestei zile binecuvântate atunci urcăm în Reședința Patriarhală și de acolo ele pot fi transportate către Eparhiile reprezentate aici, Eparhiile din țară ortodoxe românești și din afară. Să ne ajute Bunul Dumnezeu ca bucuria aceasta a Sfințirii Marelui Mir să fie o bucurie pentru toată suflarea românească ortodoxă din țară și din străinătate și deodată cu această binecuvântare care ne vine prin Sfântul și Marele Mir să dăm slavă lui Dumnezeu că ne iubește. A făcut și o zi frumoasă pentru noi astăzi, deși în alte părți ale țării mai plouă, aici a plouat cu Sfântul și Marele Mir ca o mulțime de daruri. Să trăiți în mulți și binecuvântați ani. Mulțumim autorităților reprezentate aici, Președinția și Secretariatul de Stat pentru Culte. Domnul consilier prezidențial Bogdan Tătaru Cazaban reprezintă președinția României, iar domnul Florin Frunză reprezintă Secretariatul de Stat pentru Culte și domnul fost ministru, domnul profesor Nicolae Noica care reprezintă noua catedrală pentru că este purtător de cuvânt și luptător pentru un ideal. Să trăiți întru mulți și binecuvântați ani”, informează Radio TRINITAS.

Comentarii Facebook


Știri recente

Arhiepiscopia Bucureștilor va organiza spectacolul „Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor”

Sectorul Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor, va organiza Spectacolul cultural-artistic „Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor”, luni, 5 decembrie. Evenimentul va avea loc în Aula Magna Teoctist Patriarhul a Palatului Patriarhiei, începând cu ora 17:00.…