În cadrul vizitei canonice efectuată în Mitropolia Ardealului, în cursul zilei de sâmbătă, 22 august, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a vizitat mai multe biserici și mănăstiri din Episcopia Covasnei și Harghitei. Preafericirea Sa a fost însoțit de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, și de alți ierarhi, membri ai Sfântului Sinod.
Delegația oficială a fost întâmpinată și preluată de Arhiepiscopul Ioan al Episcopiei Covasnei și Harghitei, alături de autoritățile locale. Prima oprire sa făcut la polul cel mai rece al României, Întorsura Buzăului, care însă s-a dovedit a avea locuitori cu o căldură sufletească mai puternică decât natura. Aceștia au ținut cu tot dinadinsul să arate primului Patriarh al României care îi vizitează Catedrala „Sfânta Treime” care se construiește în orășelul lor. Îmbrăcați cu straie populare și cu flori în mâini, credincioșii l-au primit cu bucurie, petrecându-l cu cântări și sunete de clopot. Aici trăiesc foarte mulți ortodocși, în comparație cu celelalte localități din Covasna și Harghita. Acest fapt se datorează și „legăturilor lor cu Moldova, dar și cu Brașovul, formându-se punga aceasta de creștini ortodocși și români”, după cum a spus Arhiepiscopul Ioan, care este foarte ataș at de această comunitate, deoarece a fost primul loc unde a pus o piatră de temelie de la înființarea Episcopiei Covasnei și Harghitei, în urmă cu 15 ani. Biserica adăpostește în subsolul ei un centru de caritate pentru cei nevoiași, un spațiu cu aparatură modernă pentru apropierea tinerilor de biserică, dar și un muzeu religios și etnografic al zonei.
În cuvântul adresat credincioșilor, Preafericirea Sa le-a spus că în acest loc, numit Întorsura Buzăului, prin lucrările pe care Arhiepiscopul Ioan le-a făcut în această parte a țării, „se vede o cotitură în istoria bisericească a acestor plaiuri. Prin faptul că s-a înființat o episcopie nouă, păstorită de un episcop dinamic, înțelept, harnic și cu mult elan misionar și, în același timp, cu suflet bun; un om pașnic care știe să conviețuiască aici, pe pământ românesc, cu alte etnii și confesiuni și prin aceasta are în suflet pacea Ierusalimului. Și deși este un om pașnic, este și un om luptător, în înțelesul că dorește binele, să construiască biserici, mănăstiri, și mai ales să se construiască comuniunea românească și creștină. Noi am venit aici pentru a confirma și onora o lucrare foarte bogată și binecuvântată de Dumnezeu. Vedem în această biserică un simbol al demnității românești și un simbol al credinței strămoșești”.
Tuturor bisericilor și mănăstirilor vizitate sâmbătă, cum ar fi Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Sita Buzăului, Mănăstirea „Schimbarea la Față” din Sita Buzăului și Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Valea Mare, Patriarhul Daniel le-a dăruit noua ediție a Liturghierului și o cruce de binecuvântare. Ca semn al vizitei Sale, Întâistătătorul Bisericii noastre a lăsat și câteva cuvinte în Evangheliile lăcașurilor de cult.
Un moment emoționant s-a desfășurat în Târgul Secuiesc, la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh”, aflată în minoritate în acest oraș. PF Părinte Patriarh le-a oferit binecuvântarea patriarhală celor câțiva credincioși care îl așteptau cu lacrimi în ochi. Pentru mica comunitate a românilor dintre secui, această zi a intrat în istoria mult zbuciumată a credincioșilor ortodocși din Transilvania.
Sursa: ziarullumina.ro