Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfințit pictura Bisericii voievodale de la Mănăstirea Putna

Noua pictură a bisericii Mânăstirii Putna a fost sfințită astăzi, 15 august, în cursul dimineții. Slujba a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu 10 ierarhi, în prezența a 5.000 mii de credincioși care au venit din toate zonele țării, informează Radio TRINITAS.

După slujba de sfințire Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a ținut un scurt cuvânt în care a vorbit despre importanța evenimentului de astăzi. Preafericirea Sa a început prin a mulțumi lui Dumnezeu: „Mulțumim lui Dumnezeu că ne-a ajutat să sfințim pictura acestei Biserici. Dăm slavă lui Dumnezeu căci după 9 ani de lucrare iată, cu prilejul hramului mare al acestei biserici în care se află mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare s-a săvârșit sfințirea noii picturi”.

„Este o zi de mare bucurie pentru mănăstire, dar și pentru toată suflarea românească și pentru toți creștinii care au evlavie față de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, apărător al întregii creștinătăți în timpul secolului al XV-lea și model de dragoste fiiască față de Biserică. Ne aflăm acum într-o Biserică luminată de pictură așa cum a fost ea atunci când s-a zidit, dar din cauza vremilor neprielnice și din cauza năvălirilor unor popoare străine biserica de originea fost dărâmată. Apoi ea a fost rezidită de către domnitorii Vasile Lupu și Gheorghe Ștefan și lucrările s-au încheiat în timpul domnitorului Dabija Vodă. Deci, între anii 1653-1662 această biserică a fost rezidită, dar nu a mai fost repictată și iată au trecut peste 350 de ani de când nu mai avea pictură. Acum, Dumnezeu a dorit ca în vremuri de libertate să folosim libertatea spre slava lui Dumnezeu prin ridicarea de noi lăcașuri de cult, prin restaurarea celor vechi și să folosim libertatea și pentru împodobirea Bisericii cu pictură” a adăugat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

Patriarhul României a subliniat importanța acestui eveniment: „Cât de mare este această zi pentru noi, deoarece vedem Biserica așa cum a dorit-o Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. Desigur, cea originală era pictată și în exterior ca și Mănăstirea Voroneț. Nu proorocim nimic, dar nici nu ne-am întrista dacă am vedea-o într-o zi pictată și în exterior ca să fie imaginea Bisericii din timpul lui Ștefan cel Mare despre care s-a spus că era mai mult aur decât zugrăveală”.

Comentarii Facebook


Știri recente