Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfințit noul Centru de Pelerinaj al Patriarhiei Române

În cadrul manifestărilor prilejuite de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor și de aducerea în România a moaștelor Sfântului Apostol Pavel, sâmbătă, 25 octombrie a.c., a avut loc inaugurarea și sfințirea noului sediu al Centrului de Pelerinaj „Sfântul Apostol Pavel”, al Patriarhiei Române, situat în Bulevardul Corneliu Coposu, nr. 1D, între Magazinul Unirea și strada Sfânta Vineri.

La eveniment au fost prezenți și Preasfințitul Calinic, Episcopul Argeșului și Muscelului, Preasfințitul Siluan, Episcopul românilor din Italia, Preasfințitul Timotei Lauran, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, Preasfințitul Mihail Filimon, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Australiei și Noii Zeelande, Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-Vicar Patriarhal, și Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un scurt cuvânt de învățătură în care a vorbit despre noua denumire a centrului de pelerinaj și despre necesitatea creștinului de a face pelerinaje. „Acest centru de pelerinaje este pentru noi o lucrare spirituală, o lucrare de afirmare a credinței, pentru că orice creștin este un călător spre patria cerească, așa cum ne învață tocmai Sfântul Apostol Pavel când spune că „n-avem cetate stătătoare aici, ci o căutăm pe cea care va să fie”, adică cea din împărăția cerurilor. Iar în epistola a doua către Corinteni spune: „atât timp cât viețuim în cortul acesta, adică în trup, gândul nostru este la patria cerească”, adică la împărăția cerurilor. Este plină de semnificație coincidența sfințirii acestui centru de pelerinaj cu aflarea moaștelor Sfântului Apostol Pavel la București, cu ocazia resfințirii Catedralei patriarhale, dar și cu prilejul hramului Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor”, a spus Întâistătătorul Bisericii noastre. Sfântul Apostol Pavel a săvârșit trei mari călătorii misionare, „de binevestire a Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos, ca Evanghelie a iubirii nesfârșite a lui Dumnezeu pentru oameni și ca Evanghelie a slavei lui Hristos, așa cum o numește el, ca evanghelie a împărăției lui Dumnezeu. Deci, pelerinul este un om purtător de sfințenie. Și când caută lucruri sfinte, care se află în lumea aceasta, el de fapt se întâlnește cu sfințenia care nu este din lumea aceasta”, a mai spus Preafericirea Sa. Călător, cu scopul de a persecuta pe creștini în Damasc, Sfântul Apostol Pavel, „pe când călătorea, Dumnezeu i-a adresat o altă chemare, aceea de a deveni misionar al Bisericii. Deci, călătoria schimbă destinul spiritual al vieții. Pelerinajul ne trezește un dor mai mare de a iubi pe Dumnezeu, de a-L căuta mai mult. Și fără să ne dăm seama uneori, atunci când ne aflăm în pelerinaj, de fapt nu numai noi căutăm pe Dumnezeu, ci și El ne caută pe noi. Avem de-a face cu o lucrare tainică a Duhului Sfânt care suscită în libertatea noastră inițiativa de a căuta pe Dumnezeu, și în același timp răspunsul lui Dumnezeu se dă sub forma bucuriei. Există o mulțime de oameni care înfruntă oboseala, primejdia pelerinajului și desigur costurile unui pelerinaj. Dar ei primesc în schimb binecuvântarea pelerinajului, harul lui Dumnezeu care se transformă în pace, în bucurie, și mulți dintre pelerini învață de la alții mai evlavioși, mai râvnitori, mai dornici după cele sfinte decât ei, să-și intensifice și înnoiască viața”, a încheiat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Pr. Cătălin Niculescu, directorul Centrului de Pelerinaj „Sfântul Apostol Pavel” a mulțumit Părintelui Patriarh pentru prezența la deschidere: „Este o onoare pentru noi și un îndemn. De aceea, rugămintea noastră a fost ca la începutul slujbei să aprindeți această candelă pentru că, omul care va intra în acest centru nu va avea impresia că va intra într-o simplă agenție de turism, ci într-un centru de pelerinaj închinat Sfântului Apostol Pavel și patronat de către Patriarhia Română. Ne vom aminti cuvintele Mântuitorului către apostoli: «așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor» și tocmai această candelă va lumina mereu în fața sfintelor icoane, pentru ca să sfințim într-un fel lucrarea noastră în ogorul Bisericii. Am vrea să primiți o icoană a Sfântului Ierarh Nicolae, și nu întâmplător, pentru că în spatele nostru este Biserica «Sfântul Gheorghe» care are o parte din moaștele Sfântului Nicolae”, a spus părintele director.

Patriarhul României a dăruit Centrului de Pelerinaj o hartă cu toate mănăstirile de pe cuprinsul țării. Cei prezenți au primit pliante cu ofertele de pelerinaj din țară, dar și din străinătate, dar și iconițe cu Sfântul Apostol Pavel.

Mutarea biroului de pelerinaj de la Mănăstirea Antim, s-a realizat cu sprijinul părintelui Ionel Durlea, parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe” – Vechi din București, care a pus la dispoziția Patriarhiei noua incintă.

( Sursa: Ziarul Lumina Nr. 250/ 27 octombrie 2008)

Comentarii Facebook


Știri recente