Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfințit Centrul socio-educațional de la Parohia „Sfânta Treime” – Tei

După săvârșirea Sfintei Liturghii la Catedrala patriarhală, astăzi, 30 august, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a binecuvântat credincioșii de la parohia cu hramul Sfânta Treime – Tei din Protoieria II Capitală. Tot astăzi, parohia

a primit cel de-al doilea hram: Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul – părintele erei creștine, prăznuit la 1 septembrie.

Cu această ocazie, Preafericitul Părinte Daniel a săvârșit slujba hirotesiei întru iconom a părintelui Cătălin Paul Eduard Oprea, iar domnului Neculai Onțanu, primarul sectorului 2 al Capitalei, i-a oferit pentru activitatea bogată, depusă în apărarea și promovarea valorilor creștine, în slujirea Bisericii lui Hristos și a comunității, ordinul „Sanctus Stephanus Magnus”. De asemenea, au primit distincții și vrednicii din partea Părintelui Patriarh Daniel toți cei care sprijină proiectele parohiei „Sfânta Treime” – Tei. Ca semn de binecuvântare din partea lui Dumnezeu și ca apreciere pentru lucrările care s-au făcut la această parohie, Patriarhul României a dăruit altarului bisericii o cruce de binecuvântare și o Sfântă Scriptură, ediția nouă, tipărită în anul 2008, cu prilejul Anului jubiliar al Sfintei Scripturi și al Sfintei Liturghii.

La acest moment de sărbătoare, Întâistătătorul Bisericii noastre a ținut și un cuvânt de învățătură în care a evidențiat că în această zi Evanghelia ne îndeamnă ca pe lângă credință, viață curată să arătăm și fapte bune. Întâistătătorul Bisericii noastre a arătat că prin sfințirea și inaugurarea acestui nou centru socio-educațional se arată că Evanghelia iubirii lui Hristos ia formă instituțională, formă permanentă, nu doar spontană și episodică. „Filantropia instituțională, cea care este legată de așezământ, de centre sociale este o filantropie permanentă. Ea nu se face doar la sărbători mari sau doar la unele evenimente, ci ea este o filantropie permanentă. După cum Liturghia se săvârșește în fiecare duminică și sărbătoare, tot așa și filantropia trebuie să aibă o dimensiune de continuitate, iar această continuitate creează comuniunea în rugăciune în timpul Sfintei Liturghii și comuniunea în fapte bune prin ajutorarea celor care au nevoie de iubirea noastră frățească, de iubirea care zidește sufletul în comuniune”, a spus PF Daniel.

De asemenea, Patriarhul a arătat legătura dintre Liturghie și filantropie, evidențiind faptul că toate aceste lucrări administrative, socio-filantropice se revarsă din Liturghie, iar toate aceste acțiuni desfășurate astăzi în biserică nu sunt decât „reluarea, cultivarea și promovarea Tradiției sănătoase evanghelice și patristice ortodoxe”.

După acest cuvânt de binecuvântare, Părintele Patriarh, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de sfințire a noului așezământ parohial în care urmează să fie organizat un centru socio-educațional de tip afterschool, care va funcționa în parteneriat cu Școala generală nr. 31 din parohie, fiind destinat atât elevilor cu randament școlar scăzut, cât și celor cu rezultate deosebite la învățătură, cu scopul prevenirii abandonului școlar și susținerii copiilor dornici de învățătură, proveniți din familii cu venituri reduse. Cu acest prilej au fost sfințite și casa parohială, agheazmatarul și noul lumânărar. La finalul slujbei de sfințire, Întâistătătorul Bisericii noastre a mulțumit lui Dumnezeu pentru această lucrare și a felicitat pe toți cei care au contribuit la realizarea ei. „Este de mare folos ca astăzi, într-o lume foarte însingurată, tulburată și fragmentată, parohia să devină o familie din ce în ce mai unită, o familie mare, duhovnicească, o familie a Preasfintei Treimi, în care fiecare credincios și credincioasă să simtă că se află în iubirea, în harul și în lumina Preasfintei Treimi”, a mai spus PF Daniel.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente