Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfințit Centrul cultural-pastoral „Sfântul Ierarh Calinic”

Zeci de credincioși din Râmnicu-Vâlcea au participat astăzi, 13 noiembrie, la sfințirea Așezământului cultural-pastoral „Sfântul Ierarh Calinic”, din incinta Centrului eparhial. Slujba a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române împreună cu un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, informează Radio TRINITAS.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a vorbit celor prezenți despre importanța ospitalității în slujirea aproapelui.

„Dumnezeu a binecuvântat ziua aceasta cu multă lumină și căldură arătând, de fapt, că un edificiu mai vechi a fost luminat și încălzit, în așa fel încât a devenit primitor și plăcut. Este vorba de a oferi ospitalitate invitaților și dacă onorăm pe cei pe care îi invităm, atunci și instituția care onorează pe alții se onorează pe sine însăși. Ospitalitatea este în tradiția biblică a Vechiului și a Noului Testament, o dimensiune foarte importantă a vieții omului credincios. Ospitalitatea lui Avraam a fost, de fapt, întâlnirea cu Preasfânta Treime. Cei trei oameni care deodată s-au arătat lui Avraam, așa cum spune Sfânta Scriptură a Vechiului Testament, capitolul XVIII din Cartea Facerii, sunt prezentați în iconografia noastră, mai ales începând cu Rubliov, ca fiind trei îngeri”, a spus Preafericirea Sa.

Întâistătătorul Bisericii noastre a oferit pentru Așezământul Pastoral – cultural „Sfântul Ierarh Calinic” icoana Sfintei Treimi, informează TRINITAS TV.

„Această icoană o oferim Așezământului „Sfântul Ierarh Calinic” întrucât Sfântul a fost un slujitor al Sfintei Treimi, nu numai prin multele Liturghii pe care le-a săvârșit, ci și prin multa rugăciune pe care, permanent, o avea în sufletul său, pentru că era isihast, un rugător neîncetat. Se știe că Sfântul Calinic nu avea pat, ci dormea pe un scaun cate o oră sau două și pe urmă citea și se ruga. Acest sfânt nu a fost atât de mult cunoscut doar ca rugător, ci și ca om milostiv”, a mai spus Patriarhul României.

Înaltpreasfințitul Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului a mulțumit Patriarhului României pentru vizita canonică pe care o desfășoară în Arhiepiscopia Râmnicului.

„Venirea Preafericirii Voastre la noi a pus orașul în sărbătoare. Toți credincioșii au venit aici, fără ca să fie anunțați, știind dragostea față de Dumnezeu, față de Biserică și față de Arhiepiscopia noastră, a Preafericirii Voastre. Rugăm pe Bunul Dumnezeu să vă dăruiască sănătate, ani mulți și îndelungați și vă mai așteptăm în mijlocul nostru. Atât timp cât rămâneți între noi, atât timp este bucurie mare. De aceea, în numele credincioșilor și al preoților din Râmnic și al ostenitorilor de la Centrul eparhial, vă rugăm să primiți toate urările de bine și prin smerenia mea, sărutare de mâini”, a spus Înaltpreasfințitul Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului.

Așezământul a fost renovat și reamenajat în ultima jumătate de an, servind înainte drept sediu al Cancelariei și vechii biblioteci ale eparhiei. Centrul are acum în dotare spații de conferință, camere de cazare și o sală de mese.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit, la final, binefăcătorilor așezământului ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” pentru clerici și laici și ordinul „Sfântul Apostol Andrei” pentru laici.

Comentarii Facebook


Știri recente