Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfințit astăzi, la Madrid, locul unde se va construi Catedrala Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei

Patriarhul României se află în cea de-a treia zi a vizitei canonice în Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a pus astăzi, 18 aprilie, piatra de temelie pentru viitoarea Catedrală episcopală a Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, din Madrid, și a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu Înaltpreasfințitul Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, Înaltpreasfințitul Policarp, Arhiepiscopul Ortodox Grec al Spaniei și Portugaliei din partea Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului; Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei; Preasfințitul Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei; Preasfințitul Timotei, Episcopul Spaniei și Portugaliei; Preasfințitul Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord; Preasfințitul Marc Nemțeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale. La eveniment au participat ca reprezentanți ai statului spaniol, doamna Esperanza Aghire, președintele comunității de Madrid, și domnul Maria Jose Contreras, directorul însărcinat cu afacerile religioase din cadrul Ministerului Justiției, informează „Ziarul Lumina”.

Referitor la Duminica Femeilor Mironosițe, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a spus: „În această Duminică a femeilor purtătoare de aromate, sau mironosițe, cinstim în mod deosebit pe femeile creștine, evlavioase și harnice care contribuie la buna desfășurare a vieții Bisericii, care transmit credința în familie și care dau mărturie de credința creștină, în Hristos cel Răstignit și Înviat, în societate. Femeile creștine care vizitează bolnavii, care ajută pe cei singuri din casele lor, care aduc o prezență duhonicească prin credința și prin slujirea lor se aseamănă cu femeile mironosițe despre care ne vorbesc Evangheliile după Marcu și Matei”, informează Radio TRINITAS.

De asemenea, cu ocazia punerii pietrei de temelie pentru noua Catedrală episcopală din Madrid Preafericirea Sa a spus: „Slujba punerii temeliei noii biserici este un eveniment mare și sfânt prin care cerem binecuvântarea și ajutorul lui Dumnezeu pentru edificarea unui locaș de cult. Ea este mărturia credinței vii și jertfelnice a comunităților de români ortodocși care trăiesc și muncesc în această țară. Este dovada dorinței românilor de aici de a avea propriul locaș de cult, în care să se roage, să mulțumească și să primească harul lui Dumnezeu care vine din întâlnirea cu El. Iar biserica nouă pe care dorim s-o oferim Mântuitorului Iisus Hristos ca ofrandă a credinței, a hărniciei, a înțelepciunii, a priceperii și a dărniciei noastre va fi semn de binecuvântare asupra comunității respective și asupra orașului Madrid în care se va construi această biserică”.

Catedrala episcopală din Madrid va fi un reper duhovnicesc pentru toți creștinii ortodocși din Spania și va purta hramul „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”. „Este foarte important faptul că am primit deja terenul pentru construirea Catedralei, deoarece în comunitatea de Madrid sunt înscriși aproximativ 32.000 de credincioși. Pe lângă catedrală va fi construit un complex care va cuprinde: sediul administrativ al Episcopiei, Reședința episcopală, un centru social și o școală unde vor putea învăța copiii din comunitatea ortodoxă română. În luna iunie vom depune la Primărie proiectul pentru obținerea licenței de construire. După aceasta, vom avea la dispoziție două luni pentru a ne organiza, urmând ca în decursul a 24 de luni să finalizăm lucrarea. Lucrarea se ridică la 5 milioane de euro. Catedrala va ocupa 450 m² din totalul de 1500 m² pe care se va dezvolta întreg complexul”, a spus Preasfințitul Episcop Timotei al Spaniei și Portugaliei, informează Ziarul Lumina.

Comentarii Facebook


Știri recente