Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârșit vineri, 13 februarie a.c., slujba de hirotesie întru duhovnic a unor noi preoți hirotoniți, din Arhiepiscopia Bucureștilor. La finalul slujbei săvârșite în paraclisul patriarhal, cu hramurile „Sfântul Gheorghe”, „Sfânta Parascheva” și „Sfântul Prooroc Daniel”, Părintele Patriarh le-a vorbit viitorilor duhovnici despre importanța și rolul Tainei Spovedaniei.
Preafericitul Daniel a subliniat, cu această ocazie, că trebuie să se facă legătura între învățătura din timpul facultății și practica duhovnicească, pentru că „în practică trebuie o gândire nuanțată, duhovnicească, ținând seama de starea spirituală, de nivelul spiritual al credincioșilor care se spovedesc, de conștiința lor duhovnicească și mai ales de contextul în care ei se formează. Există foarte multe probleme noi pe care le-a adus secularizarea în societate, apoi migrația, șomajul. Avem nevoie să cunoaștem mult mai bine problemele cu care se confruntă credincioșii astăzi”.
În lucrarea fiecărui duhovnic, a mai evidențiat Preafericirea Sa, „trebuie păstrată pe de o parte legătura dintre credinciosul penitent și duhovnic, pentru ca toți credincioșii să fie îndemnați să se spovedească cât mai des și mai ales în perioada posturilor, ca pregătire duhovnicească mai intensă și, de asemenea, trebuie să-i ajutăm pe credincioși arătându-le ce anume să citească, iar pentru cei care nu prea pot citi trebuie să li se ofere această posibilitate prin mai multe cuvântări, mai multe predici, mai multe cateheze să fie dedicate modului de a ne spovedi, de a ne împărtăși. În Biserica Ortodoxă, Sfânta Taină a Spovedaniei, a mărturisirii păcatelor și a dezlegării păcatelor, arată iubirea milostivă a lui Dumnezeu, care se bucură când un păcătos se întoarce la El, așa cum s-a bucurat tatăl din Pilda fiului risipitor, când fiul s-a întors la casa părintelui său”.
În continuare, Întâistătătorul Bisericii noastre a subliniat că în timpul spovedaniei și în timpul sfaturilor date la spovedanie credinciosul trebuie să simtă lumina Evangheliei lui Hristos. Părintele Patriarh a evidențiat în cuvântul său că tuturor credincioșilor se dau ca sfaturi „numai acele învățături care sunt bazate pe Sfânta Evanghelie și pe scrierile Sfinților Părinți. Nu avem voie ca părinte duhovnicesc să dăm sfaturi egoiste credincioșilor, ci numai pe acelea care sunt potrivite, conforme cu Sfânta Evanghelia și scrierile sfinților. Nu noi suntem învățătorul, ci Hristos e învățătorul. Noi doar slujim Evangheliei lui Hristos și dezlegarea vine de la Hristos, dar se face prin mâna preotului și prin vocea lui”.
La final, Patriarhul României a oferit în dar fiecărui preot în parte cartea „Foame și Sete după Dumnezeu”, precum și Certificatul de duhovnic, fără de care nici un slujitor nu poate săvârși Taina Spovedaniei. Acest certificat dă dreptul persoanei menționate să exercite slujirea de duhovnic cât timp se află sub ascultare canonică față de chiriarhul locului și săvârșește cele ale duhovniciei, potrivit Sfintelor Canoane ale Bisericii Ortodoxe.
( Sursa: Ziarul Lumina Nr.36/ 14 februarie 2009)