Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură, cu prilejul citirii celei de-a doua părți a Canonului cel Mare

În bisericile ortodoxe s-a citit, în această seară, marți, 3 martie 2009, a doua parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul în cadrul Pavecerniței Mari. Această rânduială, specifică Postului Sfintelor Paști, se săvârșește în primele patru zile ale săptămânii întâi din Post.

La Catedrala Patriarhală din București, în prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, slujba a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Vincențiu Ploieșteanul, Episcop-Vicar Patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Ca și în seara anterioară, sute de credincioși au participat la slujbă, umplând sfântul locaș.

În cuvântul de învățătură, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre sensul spiritual al metaniilor, care însoțesc rugăciunile din perioada Postului Mare. „Metaniile însoțesc rugăciunea de pocăință a Bisericii”, a spus Preafericirea Sa. Metania este, în primul rând, un semn al dorinței de schimbare a stării noastre duhovnicești, a arătat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române. În același timp, „metania este semn a smereniei și al capacității de a ne recunoaște greșelile în fața lui Dumnezeu și în fața oamenilor” și „un semn al speranței, al respectului față de Dumnezeu, dar și un semn al speranței sau al nădejdii de înviere și de mântuire”. De aceea, „nu numărul contează, ci starea sufletului, atunci când facem metanii. Dacă metaniile ne duc la smerenie, la pace sufletească, este semnul că ele au fost primite de Dumnezeu, ca o ofrandă, ca participare a trupului nostru la rugăciunea sufletului. Dacă metaniile multe, ca și postirea multă, ne duc la mândrie, atunci ele pot deveni o împrăștiere duhovnicească a minții și nu sunt folositoare. Deci, ceea ce este folositor, este gândul la Hristos, gândul la mântuire, nu numărul lor”.

Sursa: Radio TRINITAS

Comentarii Facebook


Știri recente