Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit ieri, 1 august, un cuvânt de învățătură în Paraclisul Reședinței Patriarhale ‘Sfântul Grigorie Luminătorul’

În toate Bisericile Ortodoxe s-a citit ieri, 1 august, în Duminica a X-a după Rusalii, fragmentul din Sfânta Evanghelie a Sfântului Apostol și Evanghelist Matei, capitolul al XVII-lea, versetele de la 14 la 23 care prezintă Vindecarea lunaticului.

În cuvântul de învățătură, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a vorbit despre vindecarea copilului lunatic sau epileptic de către Mântuitorul Iisus Hristos, la rugămintea tatălui său întristat, minune despre care ne vorbește Evanghelia după Matei. ‘Mântuitorul Iisus Hristos arată prin vindecarea aceasta iubirea Sa milostivă față de oameni și receptivitatea sau sensibilitatea Sa față de suferința oamenilor’, a spus Preafericirea Sa, după cum ne informează ‘Ziarul Lumina’.

Mântuitorul Iisus Hristos dorește ca, pe lângă vindecarea copilului lunatic, cei care se aflau lângă cel bolnav să se vindece și ei, să fie rugători, să nu fie pasivi, ci receptivi și plini de speranță că numai Dumnezeu poate să vindece pe cel bolnav. ‘Mustrarea, pe care Domnul Iisus Hristos o aduce mulțimilor necredincioase, este spre îndreptare, este o responsabilizare și o sensibilizare a oamenilor care, foarte adesea, așteptau minuni spectaculoase, aproape magice exterioare, fără să se implice, fără să se apropie de Mântuitorul Iisus Hristos, în stare de compasiune, de evlavie, de rugăciune. Pe de o parte, vedem că Domnul Iisus Hristos mustră necredința, iar pe de altă parte, El vindecă pe cei suferinzi, ceartă pe cei necredincioși, dar ajută pe cei suferinzi. Mântuitorul, deși ceartă pe cei necredincioși, este milostiv față de cei suferinzi, ridică pe cei care se află în neputință și redă omului libertatea, demnitatea și speranța de a trăi în comuniune cu Dumnezeu și cu semenii’, a arătat Patriarhul României.

Vindecarea presupune o practică intensă a rugăciunii și a postului

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat, în continuare, importanța credinței puternice, a rugăciunii și a postului în viața credincioșilor: ‘Prin credință puternică, rugăciune și post, demonii pot fi biruiți, bolnavul poate fi vindecat și o situație dificilă poate fi schimbată în bine. În pericopa evanghelică de astăzi vedem că toată lucrarea Mântuitorului Iisus Hristos este o lucrare de vindecare și în același timp de întărire în credință. Vindecă cu iubirea Sa milostivă pe acest tânăr bolnav, iar cu dreptatea Sa și cu pedagogia Sa, prin mustrare, îndreaptă mulțimile și le sensibilizează, îndemnându-le să-și sporească credința. În același timp, formează duhovnicește pe ucenicii Săi, arătându-le că puterea de vindecare presupune o participare intensă a omului la rugăciune și la practica postului’.

Unul dintre înțelesurile duhovnicești pe care Evanghelia ni le arată este că atunci când trecem prin necazuri, prin suferințe sau încercări, în acel moment avem nevoie mai mare de ajutorul lui Dumnezeu, și după ce vom trece cu ajutorul lui Dumnezeu prin toate acestea, ‘vom înțelege mai bine cât de mare este puterea credinței și cât de mare este puterea legăturii noastre vii cu Dumnezeu. Mântuitorul Iisus Hristos dorește ca noi să avem o credință vie, ca legătură vie cu Dumnezeu, nu doar o convingere intelectuală, formală. O legătură vie se arată prin rugăciune și post’, a evidențiat Întâistătătorul Bisericii noastre.

Maica Domnului, pildă de ascultare și smerenie

De asemenea, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a îndemnat pe credincioși ca în această perioadă de post să sporească în rugăciune și să se înfrâneze de la lucrurile lumești: ‘Este necesar ca în această perioadă de post să ne înfrânăm atât de la lăcomia pântecelui, cât și de la gânduri rele, cuvinte necugetate și fapte păcătoase pentru a ne sfinți viața. Să urmăm pilda Maicii Domnului în smerenie și ascultare față de Dumnezeu și în același timp să sporim rugăciunea noastră către Dumnezeu și către Maica Domnului. Perioada aceasta a Postului Adormirii Maicii Domnului este o perioadă în care cerem mai mult ajutorul Maicii Domnului ca să devenim mai sensibili și mai ajutători față de semenii noștri’, a încheiat Preafericirea Sa.

Comentarii Facebook


Știri recente