Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit astăzi un cuvânt de învățătură în Paraclisul patriarhal, la finalul Sfintei Liturghii

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit astăzi, 14 septembrie, de praznicul Înălțării Sfintei Cruci, un cuvânt de învățătură în Paraclisul patriarhal, cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” și „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, informează ziarullumina.ro. La finalul Sfintei Liturghii, Întâistătătorul Bisericii noastre a explicat înțelesurile duhovnicești ale acestui praznic împărătesc și a evidențiat importanța Crucii în viața creștinilor.

Preafericirea Sa a explicat că descoperirea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos, la Ierusalim, de către împărăteasa Elena, a avut loc în anul 326 și a fost încredințată spre păstrare episcopului Macarie al Ierusalimului, iar o bucată din lemnul Sfintei Cruci a fost dăruit împăratului Constantin de către Sfânta Elena, mama sa. Din anul 326, timp de nouă ani, din porunca împăratului Constantin cel Mare, a fost construită la Ierusalim Biserica Învierii, iar în data de 13 septembrie a anului 335 aceasta a fost sfințită. În ziua următoare, în data de 14 septembrie, Macarie, Episcopul Ierusalimului, a înălțat în văzul tuturor Crucea Mântuitorului Iisus Hristos. În fiecare an era serbat acest praznic al cinstirii Sfintei Cruci prin arătarea ei în fața poporului.

Întâistătătorul Bisericii noastre a arătat, de asemenea, că praznicul Înălțării Sfintei Cruci este deosebit de bogat în înțelesuri duhovnicești și a subliniat că „dintr-un instrument de tortură, de chinuire și de moarte a răufăcătorilor, în Antichitatea greco-romană, Crucea devine, ca altar de jertfă al Mântuitorului, semnul biruinței asupra morții și semnul biruinței asupra păcatului, asupra diavolului și semnul biruinței asupra suferinței prin iubire mai puternică decât orice durere și orice întristare. Sfânta Cruce este cinstită în această zi ca aducere aminte de pătimirile Mântuitorului, de suferința și de moartea Sa”.

Părintele Patriarh Daniel a explicat că Persoana Mântuitorului Iisus Hristos este centrul lecturii Evangheliei acestui praznic, Care este răstignit pe Cruce, iar prin aceasta se arată că niciodată nu putem despărți pe Hristos de Cruce, căci nu cunoaștem alt Hristos decât cel răstignit și înviat și nici nu putem despărți Crucea de Hristos.

„Sărbătoarea ne arată că de fapt Crucea lui Hristos este Hristos arătat prin Cruce. Este iubirea lui Hristos jertfelnică, care s-a arătat prin ascultarea lui Dumnezeu până la moarte și încă moarte pe cruce, cum spune Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Filipeni. Astfel, noi nu cinstim Sfânta Cruce în uitare de Hristos, ci cinstim Sfânta Cruce tocmai pentru că ea ne amintește, ne face prezentă iubirea lui Hristos, iubire jertfelnică, ca ascultare față de Dumnezeu Tatăl, vindecând neascultarea lui Adam cel vechi și biruind pe diavolul care a îndemnat pe Adam și Eva să fie neascultători. Semnul Crucii ne mai arată și iubirea iertătoare, răbdătoare, sfințitoare și mântuitoare a lui Hristos”, a spus Preafericitul Părinte Daniel.

În continuare, Patriarhul României a subliniat că atunci când noi ne însemnăm cu semnul Sfintei Cruci mărturisim iubirea Preasfintei Treimi față de oameni, iubirea Preasfintei Treimi pentru întreaga lume și a explicat semnul văzut al Sfintei Cruci pe care fiecare credincios îl săvârșește de fiecare dată, în diverse momente ale activității sale, arătând că atunci când noi ne însemnăm cu semnul Crucii „ne aducem aminte de iubirea Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh și de dragostea lui Dumnezeu față de umanitate, de unirea aceasta indestructibilă a celor două firi în Persoana Mântuitorului Iisus Hristos, unirea ipostatică, adică unirea celor două firi într-o singură persoană, în Persoana Fiului lui Dumnezeu Cel veșnic, Care, din iubire pentru oameni și pentru mântuirea lor, s-a făcut Om.

La finalul cuvântului de învățătură, Patriarhul Daniel a citit mesajul cu prilejul începutului noului an școlar adresat elevilor, părinților și profesorilor.

Comentarii Facebook


Știri recente