În ziua de luni, 5 octombrie 2009, ora 9:30, Preafericitul Părinte Daniel Patriarhul României, a primit un grup de patru preoți din Finlanda. Preoții Elias Huurinainen- parohia Iisalmi, Matti Päivinen- parohia Varkaus, Timo Mäkirinta- parohia Jyväskylä și Bogdan Grosu – parohia Rautalampi, au sosit în România pentru un pelerinaj, care este parte a activității pe care o desfășoară acasă. Ei fac parte dintr-un grup de șase parohii înfrățite, care desfășoară diferite programe culturale și sociale în comun. Scopul vizitei la Patriarhie a delegației finlandeze a fost acela de a transmite un mesaj de salut și felicitare din partea Înaltpreasfințitului Leo al Kareliei și Finlandei cu ocazia împlinirii a doi ani de la întronizarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, precum și de a relata unele aspecte din misiunea preoților ortodocși în Finlanda.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a urat bun venit oaspeților și a menționat bunele relații pe care Patriarhia Română le are cu Biserica Ortodoxă Autonomă a Finlandei, cât și necesitatea de a comunica intens, având în vedere fenomenul nou al migrației românilor în Europa Occidentală, inclusiv în Finlanda.
Preoții finlandezi au relatat, pe scurt, obiectivele vizitate în România și l-au felicitat pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel pentru modul în care lucrează Biserica Ortodoxă Română astăzi, lucru care se vede într-un simplu pelerinaj pe la mănăstiri și locuri sfinte. Preotul Elias Huurinainen a menționat și dorința preoților finlandezi de a face schimb de experiență cu preoții români, care ar ajuta la mai buna cunoaștere reciprocă și la înfruntarea greutăților comune cu care se confruntă ortodocșii în Europa de astăzi. Pr. Elias Huurinainen a mai menționat că parohiile ortodoxe finlandeze se află în curs de reconfigurare în jurul episcopiilor, și de aceea au nevoie de mai multe modele ale celorlalte Biserici Ortodoxe.
Preafericitul Părinte Patriarh a dat ca exemplu noul Statut pentru Organizarea și Funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, care, în afară de alte schimbări, are un capitol vast care se referă la activitatea și organizarea parohiei.
S-au discutat, de asemenea, aspecte privind tiparul în Patriarhia Română, precum și posibilitatea unor colaborări, cu atragerea de fonduri europene pentru proiecte sociale și cultural-artistice comune.
Sectorul relații bisericești și interreligioase