Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit vizita ministrului de externe al României, Cristian Diaconescu

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit astăzi, 13 martie a.c., vizita ministrului de externe al României, Cristian Diaconescu.

Printre problemele abordate în cadrul discuțiilor se pot aminti cele ale românilor din Timoc, dar și din Italia și Spania. Între cele două instituții s-au pus la punct mai multe proiecte pentru românii din afara granițelor țării „în ceea ce privește reprezentarea și recunoașterea Bisericii Ortodoxe Române în țările din spațiul european, iar pe de altă parte asistența pe care instituțiile române din afara granițelor o pot da Bisericii”, a declarat domnul ministru Diaconescu.

Pentru românii din Valea Timocului, Ministerului de Externe „îi revine o responsabilitate ceva mai serioasă. Dorim, pe de o parte, să avem o reprezentare atât a Patriarhiei, cât și a Ministerului de Externe corespunzătoare în zona respectivă, iar pe de altă parte, insistăm să fim determinați în a ruga autoritățile de la Belgrad să respecte drepturile și libertățile fundamentale, inclusiv în ceea ce privește identitatea religioasă a românilor care trăiesc în Serbia. Doresc să fie respectate valorile europene. Au fost câteva incidente care ne preocupă și pe care nu le vom trece cu vederea”, a mai spus domnul ministru, care a continuat: „Preoții trebuie să slujească numai în limba română. Prezența emisarilor BOR are acest mandat natural atunci când este vorba de identitatea religioasă a românilor din această zonă. Iar a interzice din punct de vedere instituțional desfășurarea slujbelor în limba română reprezintă o încălcare a unei valori europene față de care trebuie să luăm poziție”.

După cum ne-a declarat Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-Vicar Patriarhal, prezent la întrunire, s-a abordat problema din Valea Timocului, „pentru că nu este suficient numai dialogul între cele două Biserici, care durează de mai multă vreme. Biserica noastră are nevoie și de sprijinul diplomatic al Ministerului Afacerilor Externe, pentru faptul că omologii lor din Republica Serbia ar putea să facă demersuri necesare pe lângă Biserica Ortodoxă Sârbă”.

De asemenea s-a discutat și despre românii din Italia și Spania. „Modul în care BOR se implică în Italia, este foarte important tocmai pentru a evita anumite incidente care au generat probleme maximizate în mod injust, nedrept, imoral. Dar prin legătura cu reprezentanții Bisericii putem să avem activitate preventivă în legătură cu mulți români care nu își găsesc problemele ascultate măcar de cineva, generând dificultăți”, a precizat dl. ministru Diaconescu.

Preasfințitul Episcop Ciprian a declarat că din punct de vedere cultural, atât în Italia, cât și în Spania, preoții români au organizat așa-numita școală de duminică, astfel încât copiii românilor să nu-și uite limba maternă. „Prin Ministerul Afacerilor Externe, respectiv a Departamentului Românilor de Pretutindeni, vom iniția și vom concretiza un proiect de asigurare a cărților necesare cursurilor, dar și construcția unor biserici”, a mai spus Preasfinția Sa.

(diac. G. Aniculoaie – Ziarul Lumina)

Comentarii Facebook


Știri recente