Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit la Reședința Patriarhală pe membrii Federației Filantropia din Patriarhia Română

Membrii Federației Filantropia din Patriarhia Română au fost primiți astăzi, 10 noiembrie, de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române la Reședința Patriarhală din București, informează Radio TRINITAS.

În cadrul întrevederii, Preafericirea Sa le-a vorbit celor prezenți despre importanța slujirii aproapelui prin opera de caritate.

„Trebuie întotdeauna să nu despărțim ca ortodocși opera socială-filantropică de opera pastorală-socială, deoarece riscăm un fel de umanism secularizat și un fel de lucrare umanitară care uită că omul este ființă creată după chipul lui Dumnezeu și are în el sădit dorul veșniciei, aspirația la viața eternă. Lucrarea aceasta este egală cu Sfânta Liturghie. Este Liturghia Altarului și Liturghia fratelui sau a semenului în nevoi, cum spunea Sfântul Ioan Gură de Aur. Cinstim pe Hristos din Potir și trecem cu vederea, disprețuim pe Hristos Care se află în cel sărac. Avem această conștiință eclesial social-filantropică, nu doar una umanitară și aveți bucuria mare că atunci când aduceți bucurie cuiva, bucuria lui se reflectă în bucuria celui care a făcut un bine. Este un schimb de bucurie. Noi producem bucurie și când omul se bucură de fapta de milostenie pe care am făcut-o noi, noi ne bucurăm de bucuria lui”, a spus Preafericirea Sa.

Legătura dintre opera socială și cea spirituală ale Bisericii, a mai spus Preafericirea Sa, este una specifică Ortodoxiei, informează TRINITAS TV.

„Această legătură între spiritualitate și lucrarea social-filantropică este specificul Ortodoxiei. Noi nu oferim unui individ o bucată de pâine, ci unei ființe umane în care tainic este prezent Iisus Hristos. În bolnav este deodată prezent Hristos Pacientul și Hristos Doctorul, căci, spune: ‘Am fost bolnav și nu M-ați cercetat’, dar El este în același timp și Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre”, a mai spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

La final, Patriarhul României i-a felicitat pe participanți pentru activitatea frumoasă pe care o desfășoară și le-a oferit mai multe cărți.

Comentarii Facebook


Știri recente