Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat la Sfânta Liturghie oficiată în Paraclisul „Sfântul Grigorie Luminătorul” din Reședința Patriarhală

În toate bisericile s-a citit astăzi, 14 februarie, în Duminica lăsatului sec de brânză, numită și ‘Duminica izgonirii lui Adam din rai’, Evanghelia după Matei. Pericopa Evanghelică cuprinde învățături despre post și iertare. În această zi, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat la Slujba Sfintei Liturghii oficiată în Paraclisul Patriarhal cu hramul Sfântul „Grigorie Luminătorul”, ne informează Radio TRINITAS.

În cuvântul de învățătură, Preafericirea Sa a evidențiat însemnătatea postului în viața credincioșilor: „Postul ca ofrandă a iubirii noastre față de Dumnezeu înseamnă că noi recunoaștem că Dumnezeu Dăruitorul este mai mare și mai iubit de noi decât darurile Sale. Deci, postim pentru că iubim pe Dumnezeu mai mult decât darurile Lui, pe care le consumăm. Când postim arătăm că iubim pe Dumnezeu mai mult decât toate bucatele gustoase și decât toate băuturile rafinate. Vrem să ne apropiem de El mai mult renunțând la cele materiale, pentru că El este spiritual. Astfel, prin post arătăm că dorim să ne eliberăm de determinismele naturii care adesea ne fac robi ai materiei, ai mâncării, ai lăcomiei după cele materiale și vrem să ne dezlipim de cele materiale pentru a ne uni mai mult cu El, cel Nematerial, cel Duhovnicesc. Postul este un exercițiu de dezlipire de cele materiale, trecătoare și limitate pentru a ne uni prin rugăciune cu Dumnezeu cel Nematerial, Nelimitat, Netrecător. Putem spune că postul este dor de cer, de viață și bucurie veșnică, netrecătoare”.

De asemenea, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a explicat în cuvântul său care este rolul iertării desprins din Sfânta Evanghelie de astăzi: „Iertarea este o condiție a apropierii noastre de Dumnezeu. Mântuitorul Hristos ne spune că dacă nu vom ierta păcatele semenilor noștri nici Tatăl cel Ceresc nu ne va ierta păcatele proprii. Cu alte cuvinte, nu putem ajunge la Dumnezeu ocolind pe semenul nostru. De iertarea pe care o arătăm semenilor noștri depinde iertarea pe care o primim de la Dumnezeu. De ce oare această condiționare a iertării noastre din partea lui Dumnezeu este iertarea pe care noi trebuie să o arătăm semenilor noștri. Pentru că în fiecare om este prezent chipul lui Dumnezeu întors spre noi”.

Comentarii Facebook


Știri recente